Небензја: Крим је дио Русије, шта год о томе мислио Вашингтон

Кримско полуострво саставни је дио Руске Федерације и питање његовог статуса је затворено, изјавио је стални руски представник при УН Василиј Небензја.

уторак, 7 августа, 2018 / 07:31

Он је на саопштење, којим се потрвђује да Вашингтон не признаје присаједињење Крима Русији и које је потписао државни секретар САД Мајкл Помпео, рекао да је Крим дио руске државе и да је на то питање већ одговорио предсједник Русије Владимир Путин.

"Знамо да имамо различита гледишта, али, што се нас тиче, то питање је за нас затворено једном за свагда", нагласио је Небензја.

Након смјене украјинског предсједника Виктора Јануковича у фебруару 2014. године, у источној Украјини и на Криму започети су масовни протести, а затим и насилна смјена власти, која је земљу увела у грађански рат, због одбијања да се приближи ЕУ. Врховни савјет Крима и Градски савјет Севастопоља усвојили су 11. марта те године декларацију о независности.

Власти на Криму су 16. марта организовале референдум о поновном уједињену са Русијом, за које је гласало 96,7 одсто становника Крима и 95,6 одсто становника Севастопоља, посјетио је ТАСС.

Путин је 18. марта потписао споразум о уједињењу Крима са Русијом, а Федерална скупштина Руске Федерације је тај документ усвојила три дана касније.



Оставите одговор