Неандреталци би преживјели, да су знали ухватити зеца

Зашто су неандерталци нестали? Научници су понудили бројне теорије, од климатских промјена и катаклизмичких вулканских ерупција до парења са модерним људима. Међутим, нова студија за њихов нестанак окривљује зечеве. Истраживачи сматрају да неандерталци нису били у стању да искористе прехрамбени потенцијал зечева након што су нестале велике животиње које су ловили. Доктор Џон Фа за […]

среда, 6 марта, 2013 / 09:16

Зашто су неандерталци нестали? Научници су понудили бројне теорије, од климатских промјена и катаклизмичких вулканских ерупција до парења са модерним људима. Међутим, нова студија за њихов нестанак окривљује зечеве.

Истраживачи сматрају да неандерталци нису били у стању да искористе прехрамбени потенцијал зечева након што су нестале велике животиње које су ловили.

Доктор Џон Фа за конзервацију дивљине представио је ову теорију у раду под називом „Зечеви и опстанак у Иберији“. Овај рад објављен је у Журналу људске еволуције.

„Вјерујемо да су ловци који су свој фокус могли да преусмјере на зечеве и друге мале животиње, у тренутку када је постојало јако мало крупне дивљачи, имали већу способност да преживе од осталих“, изјавио је Фа.

Фа и његов тим посјетили су бројне локације широм свијета на којима се врше археолошка ископавања након чега су избројали број животињских скелета пронађених на свакој локацији.

Истраживачи су закључили да је јелена и других великих животиња било у изобиљу до прије 30.000 година, а да су остаци зечева специфичнији за каснији период – када су Земљу углавном настањивали модерни људи.

Фа тврди да иако су неандерталци јели и другу храну поред меса, њихова неспособност да искористе зечеве као храну могла је да буде још један ексер у ковчегу цијеле врсте.

„У једном тренутку неандерталци из неког разлога нису били у стању да се окрену мањем плијену када су веће врсте нестале.“, сматра Фа.

Зашто су онда модерни људи били бољи у томе од неандерталаца? Фа тврди да су они једноставно имали бољи систем сарадње током лова у раним друштвима, а неандерталци из неког разлога нису били у стању да се фокусирају на овај извор хране који је тада постојао у изобиљу.