Не због Срба, већ због Јевреја: Мостар промијенио усташке улице, Израел похваљује

Фронтал.РС је већ опширно писао на ову тему, односно да хрватске институције никада, ни под којим условима, не би могли за геноцид који су починили над Србима, радити исте ствари као и за Јевреје. Улице су промијењене због државе из Азије, не због првих комшија.

недеља, 17 јула, 2022 / 21:45

Нема говора да би се за Србе направио музеј, подигао споменик, донијела декларација, пјевала се српска и хрватска химна… Опширније о феномену селективног приступа геноциду већ према нацији истребљиваних, односно негирању Покоља (геноцида над српским народом у НДХ), те двоструким аршинима када је у питању страдање Срба у односу на Јевреје у Хрватској, можете прочитати овдје.

У остатку израелско Министарство спољних послова поздравило је одлуку Градског вијећа Мостара да "промјени називе улица која су носила имена контроверзних појединаца", оцијенивши да је она историјска.Градско вијеће Мостара донијело је 14. јула Одлуку којом се мијењају називи шест улица које носе имена усташких злочинаца.

Према новој одлуци, улици Миле Будак биће враћен провбитни назив, Шантићева. Улица Вокића и Лорковића мијења име у Улицу Тина Ујевић. Улица Рафаела Бобана ће бити Улица фра Људевита Ласте. Брисањем имена Ђуре Спужевића, своју улицу добија познати мостарски карикатуриста Исмет Ицо Вољевица.

Досадашња Улица Јуре Францетића преименоваће се у Хумска, а Улица таборника Иве Зеленике, иначе једносмјерна у Захуму, зваће се Циглана.

Замјеник предсједника Градског вијећа и предсједник Клуба Срба Велибор Миливојевић рекао је да је Листа "Остајте овдје" инсистирала на овом питању јер оно највише боли припаднике српске заједнице и било је једно од основних ставки у њеном раду.Оставите одговор