Не зато што је Црногорац: Радојичић не коментарише Ђукановићев режим "због реципроцитета"

СДС из Бање Луке, под насловом "Радојичић не критикује репресију у ЦГ из страха од реципрочних мјера", доноси своју реакцију која се пред крај претвара у религиозну посланицу.

петак, 10 јула, 2020 / 13:22

Доста крупних ријечи и усхићене атмосфере. Радојичићу праведнички ишћу да проговори против репресије над Србима и њиховом црквом у Црној Гори. А, ето, упорно Радојичић ћути.

Затим, као да постоји неко ко води рачуна о реципроцитету изјављеног на различите теме, ово саопштење почиње тврдњом да Радојичић шути, јер га је страх од "реципрочних мјера његових сународника", дакле ваљда Монтенегрина, Милогораца, Дукљана, Титогораца… Срба нипошто, Србима је Црногорац регионална одредница, као што је Шумадинац, или Крајишник.

Да ли из СДС не знају написати друго саопштење, а да не булазне о нечему што је Радојичић урадио, а да је "незабиљежено у новијој историји Европе"? Иако незаслужено, такве врсте хипербола у политичком маркетингу могу користити само њему.

Они ће, дакле мафијашка мрежа Дон Мила Ђуканезеа, учинити нажао Радојичићу, уколико зуцне нешто против њих? Како? Увешће му забрану окупљања и полицијски час, или стални полицијски надзор?

Кога СДС, сем Радојичића, промовише за изборе?

Није јасно да ли се СДС политички нагодио са странком Покрет правде, те својим ресурсима заступа јавне перформансе њене листе или кандидата на локалним изборима у Бањој Луци, пошто се не именује на коју се слободу окупљања мисли?

Или се мисли на неку другу врсту полицијске репресије против чланова СДС, над којом тренутни градоначелник такође нема команде, јер није министар унутрашњих послова? Али то би било разумљиво барем да причају о нечему што је покренуо СДС и гдје су их ухапсили. За којег СДСовца да гласамо?

Ово што СДС прича и то главноодборно, само је подсјећање да су изгубили на изборима, управо јер су своју политичку кампању подредили ријалити програму који је суштински режирао неко други. Али они дубоко вјерују да су камере и даље укључене и гледају у њих.

Однос те парарелигиозне групе за коју СДС – БЛ лобира и поред тога што је сад партија и конкурент са одвојене листе на изборима, према СПЦ није био другачији, нити је сада, од односа Мила Ђукановића. Шта тачно онда замјерају власти СНСД и шутњи његовог градоначелника, уколико они сами бране непријатеље Републике Српске који носе "цвијет Сребренице" у јавном простору?

Умију ли написати саопштење које не промовише другу политичку организацију?

Што су уопште ово писали и шта треба да се ради?

Уистину, сва та прича око "црногорства" је сама по себи морбидна за градоначелника Бање Луке, а посебно његова шутња. Но, СДС је на то био ћутљив пред прошле изборе када је био у табору "ујединитеља народа" и против "злочиначке државе Републике Српске".

И они то заиста не знају обрадити. Ускоро би неко требао отворити сигурну линију да се помогне опстанак овог политичког бренда у БЛ.

То се све полако губи у једном општепатетичном тону, да готово осјетите мирис тамјана и како неко мало запјева кроз нос при крају њиховог саопштења. Тамо већ, на самом крају, више није јасно шта је Радојичићу матица, шта црква, ко је гдје главни град, да је лакше позвати Јефрема и питати га што је Радојичић стајао на литији СПЦ у Бањој Луци?

Они у сред кампање одгонетају Радојичићево слабо српство, да ово све буде проклето још морбидније, користећи аустроугарски облик "Бањалука" у падежу, а изворнији Бања Лука дослиједно у имену политичке организације која се потписује под саопштње, односно њеног огранка. Стварно није јасно шта то заступа СДС и шта то тачно гуши у вјерском смислу Радојичић.

Радојичић, иначе, досљедно пише латиницом као и Соња Караџић-Јовићевић, али им из ГрО СДС то из неког разлога не замјерају. Но, ево и посланице СДС-БЛ:

Грешни Игор Радојичић и протестанти из СДС

Разлог због којег и поред бројних апела градоначелник Бањалуке избјегава јавно осудити репресију режима у Црној Гори према православним вјерницима и цркви је страх од реципрочних мјера његових сународника, поручили су из Градског одбора СДС Бања Лука.

Кажу да Игор Радојичић добро зна да није безгрешан, као што тврди, и да је, када је репресија над становништвом у питању, надмашио све мале диктаторе са Балкана.

"Разлог мудрог ћутања градоначелника лежи у томе што је свјестан да се и њему самом много тога има за спочитати, почев од забране слободе окупљања и изражавања, која је заведена у Бањалуци, а која је незабиљежена у новијој историји Европе", кажу у ГО СДС Бања Лука, додајући да је то разлог зашто се иначе прагматични Радојичић није придружио осудама репресије у Црној Гори.

Истичу да је срамота да градоначелник главног града у Републици Српској избјегава изрећи јавну осуду репресије Ђукановићевог режима над православцима, када се зна да су то учиниле и броје јавне личности других вјероисповијести у БиХ".

"Морална дужност некога ко за себе говори да је безгрешан је да стане у одбрану потлачених било гдје да се налазе, а поготово ако је у питању град на чијем је челу и земља коју зове својом матицом", поручили су из ГО СДС Бања Лука2 КОМЕНТАРА

  1. Грдно се варају сви они који очекују од безбожника и чланова завјереничких (против Срба и српства, и уопште свих вијера) секти да на било који начин стану у одбрану или заштиту вјерника и вјере уопште.
    А дотични небитни лик припада тој секти. Провјерено.
    Као уосталом и огромна већина оних у РС који владају нашим животима.
    Према томе, уздај се усе, и у своје кљусе.

  2. Свима је јасно да је Радојица само користан апаратчик и да његове овласти неће никад отићи даље од комуналних и грађевинских питања. За све што каже и уради на своју руку притегнуће му се ланац и показати мјесто.
    То што се неоглашава о ЦГ прије да је дио одлуке партије него његов страх да не испадне лицемјер због репресије у БЛ како кажу из СДСа.