Не треба стати због Сејдића и Финција, имају и они начин

Посланик СНСД-а, Срђан Мазалица, изјавио је данас да спровођење пресуде Сејдић – Финци не би требало да буде препрека Босни и Херцеговини за њен даљњи пут ка Европској унији, позивајући се на идентичан став Европске иницијативе за стабилност. Мазалица је, цитирајући анализу те организације, рекао да се, Сејдић и Финци могу кандидовати на изборима без […]

недеља, 13 октобра, 2013 / 15:00

Посланик СНСД-а, Срђан Мазалица, изјавио је данас да спровођење пресуде Сејдић – Финци не би требало да буде препрека Босни и Херцеговини за њен даљњи пут ка Европској унији, позивајући се на идентичан став Европске иницијативе за стабилност.

Мазалица је, цитирајући анализу те организације, рекао да се, Сејдић и Финци могу кандидовати на изборима без икаквих препрека, и то тако што би се изјаснили као Срби, Хрвати или Бошњаци.

Босна и Херцеговина је пред санкцијама због неслоге домаћих лидера, али они и даље се играју и извлаче различите моделе, који само збуњују и њих, а поготово грађане. Најновију идеју промовисао је Срђан Мазалица, из СНСД-а, који је, позивајући се на анализу Европске иницијативе за стабилност, указао на могућност да се Сејдић и Финци могу кандидовати на изборима. Једино што треба да ураде је да се, умјесто као Ром, односно Јевреј, изјасне као, на примјер, Бошњак и Србин.

Позив Сједићу и Финцију да се изјашњавају друагичије него што се осјећају, није желио да коментарише Огњен Тадић, из СДС-а, поручивши да питамо Мазалицу шта је под тим мислио.

Додуше, тек на упозорење новинара, Мазалица је прецизирао да то није његов позив Сједићу и Финцију, већ да преноси став једне европске организације.

Европска иницијатива за стабилност, у свом извјештају наводи примјере Белгије и Кипра. У Бриселу на примјер је јасно одређено колико мјеста у институцијама припада Французима, а колико Фламанцима.

Међутим, за разлику од ових навода, чињенице из посљедњег извјештаја Европске комисије о напретку Босне и Херцеговине, не иде у прилог домаћим политичарима. У овом случају, СНСД и СДС су сагласни да кривац за ту ситуацију није Република Српска.

Европска комисија, у свом извјештају, наводи да БиХ тапка у мјесту, те да европска агенда није приоритет за политичаре у тој земљи, нити је постинут напредак на том пољу.Такође се спочитава то што су превладали краткорочни партијски или етнички интереси над учвршћивањем пута земље ка ЕУ.

Истиче се и да је процес европских интеграција ове земље у застоју, те да нису испуњене двије кључне обавезе из “Мапе пута” за 2012. годину – провођење одлуке Суда за људска права у Стразбуру у случају “Сејдић-Финци” и успостављање ефективног механизма координације.0 КОМЕНТАРА

 1. On je naglasio da je broj nezaposlenih lica u Republici Srpskoj manji što pokazuje da se nastavlja pad nezaposlenosti.
  „Broj nezaposlenih lica u Republici Srpskoj u odnosu na avgust prošle godine je manji za dvije hiljade 603, a u odnosu na avgust 2005. godine za pet hiljada 743, a moram istaći da 2005. godine nije bilo ekonomske krize“, istakao je Mazalica.

  Срђане, молио бих Те да нам овдје одговориш гдје рачунаш оне што се бришу са бироа (не)рада зато што се нису на вријеме пријавили, а таквих није мали број?

  Избришу људе с евиденције и одмах је мање незапослених!

  Хвала унапријед!

 2. „Broj nezaposlenih lica u Republici Srpskoj u odnosu na avgust prošle godine je manji za dvije hiljade 603…
  —————-
  „Славија“- 100% РВИ 2.категорије,
  учесник рата и официр од 15.9 1991.

  Крајем августа ове године, скинут са БИРО-а, због објективног закашњења за пријаву од свега 2 дана.
  Наредних јесењих и зимских 6 мјесеци, несмем се разболети ни ја ни моје дијете, јер немогу овјерити здравствену књижицу.

  Захвалан сам ревносној Републици Српској која ме овим чином лишава једног од основних људских права, право на лијечење, а истовремено ме баца у статистику прогреса и смањења броја незапослених.

  „Живела Република Српска“

Оставите одговор