Не разматрају да их укину потпуно: Генсек Милко предлаже нови разрез такси на рекламу

„Израдили смо нови план политике такси за грађане и привреду у граду Бањалука, а то планирамо да предложимо и у другим локалним заједницама. Овај план се заснива на базичним принципима ПДПп-а: мање пореза, што једноставнији принцип такси и осталих намета и давање могућности грађанима и привредницима да својом слободном активношћу, предузимљивошћу, идејама и радом остварују више профита“, рекао је генерални секретар ПДП-а Милко Грмуша.

недеља, 9 фебруара, 2020 / 23:41

Он је истакао да је циљ ПДП-а да се у Бањалуци, па онда и шире, створи амбијент гдје ће људи моћи да раде и зараде. Једна од могућности јесте смањење такси за истицање правног лица или предузетника које се тренутно крећу у распону 260 КМ до 3.000 КМ:

„У првој години та такса треба бити минимална – 1 КМ, у другој години 2 КМ, затим 3 КМ, а тек онда по тренутним цијенама. Циљ је омогућити привредницима да прво направе одрживи бизнис, а онда их опорезовати“, истакао је Грмуша.

Једна од мјера коју је Грмуша навео јесте и другачији начи таксирања рекламирања: таксе за рекламирање банака, микрокредитних организација и приређивача игара на срећу биле би увећане за 20%, уз олакшавање и убрзавање процедура за добијање потребних одобрења, док би таксе за производних дјелатности и креативних индустрија биле умањене за 70%.

„Врло битан сегмент наше политике јесте смањење административних такси за грађане, попут таксе на захтјеве, молбе, жалбе на рјешења, рјешења из области предузетништва, о категоризацији угоститељских објеката, увјерења о држављанству, овјере потписа, рукописа и преписа, овјера потписа за регистрацију предузећа, итд.“, каже Грмуша.

Циљево нове политике такси за грађане и предузетнике, како наводи Грмуша, јесу растерећење привреде, како би се за 4 године приходи од самосталних дјелатности повећали са 2,4 милиона КМ на 5 милиона КМ, повећање привредне дјелатности, уз смањење расхода за стручне услуге са 3,4 на 1 милион КМ, те у коначници повећање буџетских приходаОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *