Не, није доказано генетиком: Истраживања не потврђују везу Срба са Лепенским Виром

Генетска истраживања данашњег становништва свеле су могућност доказивања разних аутохтонистичких теорија испод минимума.

субота, мај 26, 2018 / 17:12

Међутим, разни дилетанти и мутноловци брзо су се прилагодили ситуацију, и почели да доводе у заблуду јавност, заклањајући се резултатима генетског истраживања. Тако смо могли видјети мноштво вијести на разним порталоидима, у којима се тврди да су пристигли су резултати првих анализираних скелета са територије Србије и то из три најпознатије археолошке културе које се везују за наше просторе: Лепенског Вира, Старчева и Винче.

У наслову се истиче да је потврђена веза између данашњих Срба и старобалканског становништва. Међутим, они који прочитају наведени текст нигдје не могу наћи ту тврдњу. У питању је типична лажна вијест, пласирана кроз сензационалистички маслов. Оно што је фасцинантније јесте да је вијест у ствари само први дио текста објављеног на сајту српског ДНК пројекта, и да је прекинут управо на мјесту гдје се у наставку тврди да везе између данашњих Срба и тестираних узорака 40-ак скелета -НЕМА!

– Да закључимо, ова студија је дефинитивно доказала да није било хиљада година континуитета становништва на овом простору, од Лепенског Вира, Старчева и Винче до данас. Ово је пре свега уочљиво код мушких линија, јер хаплогрупе пронађене у праисторијским становницима Лепенског Вира и Винче не прелазе ни 1% код савременог српског становништва, а и тај мали проценат без сумње потиче од становништва досељеног у каснијим периодима – наводи у закључку Милан Рајевац, један од уредника Српског ДНК пројекта.

Било је и оних који су се досјетили и пренијели читав текст, али написали свој коментар, иако нису измијенили наслов, који и даље сугерише везу.

– Закључак је невероватан. Након доказа да више од 50 одсто Срба има генетику староседелаца Балкана, извлачи се закључак да Срби немају континуитет на овом подручју, односно да нису староседеоци Балкана. Апсурдно и сулудо. Неоспорно је да је било мешања народа на Балкану, али зашто се тај податак о мешању народа користи да се тенденциозно омаловажи већински староседелачки ген који је управо утврђен код Срба и извуку немогући закључци, није јасно- стоји у коментару испод текста на једном опскурном порталу.

Не зна се наравно откуд теорија о томе да 50 одсто Срба има генетику старосједилаца (порталоиди су очигледно повјеровали у неке своје раније измишљене вијести), а не зна се ни шта се подразумијева под старосједиоци Балкана. Једно од истраживања које би се могло довести у везу са том тврдњом је одавно оборена теорија да је хаплогрупа И2а (динарик југ) старосједелачка. То се као закључак нудило након једног хрватског истраживања, гдје је И2а проглашена предсловенском и балканском. Међутим, носиоци исте хаплогрупе, те старијих мутација живе на истоку и сјеверу Европе (Украјина, Пољеска, Русија), а све то иде у прилог тези о досељавању Словена.

Релевантнија истраживања показују да Срби имају значајан удио предсловенске генетике (најчешће хаплогрупе Е и Ј), али ни једна од поменутих се не среће у испитаним узорцима Лепенског Вира и Винче (већином хаплогрупе Г). Чак и гране хаплогрупе Г које се јављају код данашњих Срба немају директну везу са тестираним из праисториских налазишта.4 КОМЕНТАРА

 1. Zasto su njemacki istoricari nazivali Dusanovo carstvo : Magnum Illyricum ?
  Zasto su izdavali riecnik njemacko – ilirski ?
  Zasto je dunavska civilizacija predstavljena tako nakaradno?
  Puno pitanja a ispada da su Crnogorci, Makedonci i Albanci narod najstariji !
  Naravno za smijesnu stranu istorije je zaduzen Morgan friman:::

 2. Gledao sam neku dokumentarnu emisiju, pronalaze neke ostatke u velikoj britaniji.
  Neki profesor istorije organizuje veliko dnk istraživanje.
  Na kraju kada su došli rezultati samo je taj profesor bio potomak tog praistorijskog čovjeka.
  Ako smo mi došli preko bijela svijeta,odakle su došli svi oni englezi koji su dali dnk uzorke?

  1. Dosli su vjerovatno sa osvajacima iz Rimskog carstva.I pomjesali se sa domicilnim stanovnistvom,nista cudno.

   Ako pod „mi“ podrazumjevas Srbe vjerovatno je nesto slino,sta i tu ima cudno?

 3. Nevjerovatno koliko su balkanska plemena zaostala.Traziti vezu Srba ili Hrvata sa Lepenskim Vairom iliti Bosnjaka je smijesno.

  zalostan je nivo ne znanja…Ali se zato dobro medzusobno ubijaju..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *