Не лаје Шпанија због Косова, већ због свог села (читај Каталонија)

Румунија и Кипар придружили су се Шпанији у одбијању да присуствују самиту ЕУ – Западни Балкан, јер не желе да седе за истим столом с косовским представником, забринуо се амерички медиј Слободна Европа.

субота, 31 марта, 2018 / 11:34

Они, наиме, као и Шпанија, сматрају да Косово не сме бити третирано равноправно са земљама региона и због тога одбијају да буду на самиту, планираном за 17. мај у Софији, и да се сликају с косовским представником, сазнаје Радио Слободна Европа.

РСЕ је, наиме, из "добро обавештених извора унутар ЕУ" добила потврду да су се недавно шпанском ставу придружили Румунија и Кипар.

Ове три државе чланице ЕУ упозоравају да неће учествовати на скупу на коме се Косово "третира као држава и где се и овој земљи обећава будућност европских интеграција као и осталима".

Наводи се да су прошлог петка из Савета ЕУ послате позивнице за учешће на самиту. У среду су се у Бриселу састали стални представници чланица ЕУ где су, према изворима РСЕ, Кипар и Румунија потврдиле да се противе равноправном учешћу Косова на самиту у Софији 17. маја, на којем ће се разговарати и о европској перспективи Западног Балкана.

"Представници ове три државе не желе да буду за исти столом са косовским представником и одбијају да се сликају на крају самита за ‘породичну слику'", рекао је извор РСЕ.

РСЕ сазнаје и да је председник Европског савета Доналд Туск већ у интензивним преговорима са шпанским премијером Маријаном Рахојем, у покушају превазилажења препрека, али да су, међутим, сада отворена три фронта.

Све три престонице – Мадрид, Букурешт и Никозија – чврсте су у ставу да ће у Софији доћи само на радну вечеру која бити одржана вече уочи самита, а на којој ће се разговарати темама које нису у непосредној вези са Западним Балканом. Дан касније на Самиту, представници те три земље неће учествовати.

РСЕ оцењује да се "због овог тврдог става отвара питање успеха самита који се одржава након 15 година и који је требало да представља најважнији тренутак у целокупном бугарском председавању које је Западни Балкан ставило високо на листи приоритета".

РСЕ подсећа и да су шпански медији у више наврата јављали да је премијер те земље Рахој наговестио да ставља под знак питања учешће на самиту, на којем се Косово третира равноправно са осталим земљама региона.

Како сазнаје РСЕ, Шпанија је већ наговестила да ће њу на самиту највероватније представљати Португал. Сада се очекује да исту матрицу користе и остале две државе које не желе да буду присутне на самиту.

Наводи се да би могло да дође и до недостатка сагласности око заједничке декларације. Ово питање је, како сазнаје РСЕ из извора у Бриселу, покренуто на последњем састанку амбасадора држава ЕУ, када су неке државе које нису признале независност Косова одбиле идеју да се потпишу у декларацији где се и Косово наводи у оквиру процеса проширења.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор