Не дирајте моје кругове: Нови кружни ток у Бањој Луци

Изградња кружног тока у вриједности око 260.000 КМ почела је на раскрсници Алеје Светог Саве и Гундулићеве улице у Бањалуци, а рок за завршетак је 60 дана. Па ви лијепо одбројавајте.

среда, 25 јула, 2018 / 10:56

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је новинарима да је Градска управа прошле године усвојила средњорочну стратегију за саобраћај којом је планирано да више раскрсница, регулисаних семафорима, буду рјешаване кроз кружне токове ради олакшања саобраћаја.

Радојичић је рекао да је ове године у плану шест кружних раскрсница на фреквентним саобраћајницама.

„Након што смо завршили кружни ток на Ребровцу и други на укрштању Источног транзита са Булеваром Десанке Максимовић, почели смо изградњу на Алеји Светог Саве гдје су на двије узастопне раскрснице предвиђени кружни токови“, рекао је Радојичић, који је присуствовао данас почетку радова.

Он је додао да је први кружи ток код Храма Свете Тројице већ започет, а данас почињу радови на другом код Адико банке, са циљем да се олакша саобраћај на овој фреквентној раскрсници на којој су били чести застоји због низа семафора.

Радојичић је рекао да је извођач радова, који је изабран путем јавног тендера, предузеће „Козарапутеви“.

Према његовим ријечима, на три локације које су повезане са овим кружним током биће мијењана аутобуска стајалишта, па ће стајалишта код хотела „Крајина“ и код дворане „Борик“ добити такозвано угибалиште, а стајалиште код „Марбела“ биће премјештено у Алеју Светог Саве.

„Ниједан аутобус који се буде заустављао због редовновних станица неће ометати саобраћај у кружном току“, истакао је Радојичић и замолио возаче за стрпљење док трају радови, истичући да ће након тога проток саобраћаја бити значајно бржи.

Он је рекао да се очекује расписивање тендера за још два велика кружна тока – један у насељу Лауш гдје је пројектна документација завршена, и други на Бањалучком пољу, а оба кружна тока води предузеће „Путеви Републике Српске“.

Директор „Козарапутева“ Дејан Гаковић рекао је да ће се радници предузећа потрудити да радове заврше и прије уговореног рока, те да ће на раскрсници моћи саобраћати 20.000 возила на дан, што ће допринијети растерећењу саобраћаја.

„Пречник круга ће бити 34 метра, а ширина траке шест метара. Поред асфалта површине 3.000 метара квадратних биће урађена нова одводња и расвјета, те три нова аутобуска стајалишта која се неће налазити у самим саобраћајницама“, рекао је Гаковић.

Он је замолио све учеснике у саобраћају за додатну пажњу приликом проласка кроз градилиште ради њихове и безбједности радника на терену.

Почетку радова на изградњи кружне раскрснице на споју Алеје Светог Саве и Гундулићеве улице код Адико банке присуствовао је и начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *