НДП-ов ламент над Фабриком дувана Бања Лука

Поводом актуелних писања медија о највљеном затварању Фабрике дувана Бања Лука желимо упозорити надлежне на очигледну штету која ће бити посљедица затварања једине фабрике дувана у Републици Српској.

уторак, фебруар 27, 2018 / 10:04

Фабрика дувана Бања Лука је један од првих индустријских објеката саграђених у Бањалуци и БиХ прије тачно 130 година и налази се под посебном заштитом државе као споменик културе у центру Бањалуке. Недопустиво је да Влада и надлежно министарство остану пасивни по овом питању и да једина фабрика дувана у Републици Српској буде угашена. Тиме ће бити угрожени и многобројни произвођачи дувана у Републици Српској, а ова грана привреде, као једна од најпрофитабилнијих, доведена пред нестанак.

Апелујемо на Владу да се ово предузеће системски уништава већ дуже од деценију и сумњамо да се иза свега крију извитоперене намјере бескруполозних појединаца да ову фабрику циљано угасе, како би је потом и срушили, а на атрактивном земљишту круга Фабрике саградили зграде и пословне просторе.

Овим путем НДП осуђује и игнорантски став надлежних према синдикалној организацији Фабрике дувана, која се већ у неколико наврата обраћала Влади и другим институцијама, указујући на све лошији положај радника и недомаћинско пословање тренутних власника.

Уколико Влада допусти да се на јубилеј од 130 година рада Фабрике дувана она угаси, а радници нађу на улици, то ће показати право лице власти и однос према привредним и културним добрима Републике Српске.

Подсјећања ради, прије више од једног вијека ова фабрика је запошљавала око 700 радика и имала један од најбоље организованих синдиката у тадашњој БиХ, који је 1906. године покренуо први генерални штрајк радника у Бањалуци.

(Оно што је Фронталу занимљиво да се осврне кроз напомену, јесте анархија у правопису поводом имена највећег града Српске, будући да и у самом саопштењу предметна творница носи име града написано како је исправно, док осам ријечи касније, у истој реченици и језику сачинитеља саопштења, пише име града састављено. Те се то понавља још у тексту. Напомена нема везе са политичком економијом, али је стратешки мисаони основ и требало би ту произвољност што прије ријешити, јер поготово економија не трпи такву недисциплину у мишљењу и биљежењу ријечи.)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *