Назарет: Археолози тврде да су нашли кућу у којој је живио Христ

Археолози који раде у Назарету, Исусовом родном граду, а данашњем Израелу, идентификовали су кућу која датира из првог вијека и за коју се верује да је мјесто Исусовог рођења. Кућа је дјелимично направљена од камена, а првобитно су је откриле калуђерице манастира Сестре Назарета још 1880.године, преноси Ен-би-си. Међутим, тек је професор Кен Дарк са […]

уторак, март 3, 2015 / 14:42

Археолози који раде у Назарету, Исусовом родном граду, а данашњем Израелу, идентификовали су кућу која датира из првог вијека и за коју се верује да је мјесто Исусовог рођења.

Кућа је дјелимично направљена од камена, а првобитно су је откриле калуђерице манастира Сестре Назарета још 1880.године, преноси Ен-би-си.

Међутим, тек је професор Кен Дарк са Универзитета у Редингу утврдио да кућа потиче из првог вијека и да су мјештани вијековима вјеровали да је то мјесто Исусовог одрастања.

Није сасвим сигурно да је он заиста живио у тој кући, али Дарк сматра је постоји велика могућност за то.

Вјерује се да је Исус одрастао у Назарету, а вијековима након његове смрти, за вријеме Византијског царства (под чијом је влашћу био Назарет до 7. вијека) кућа је украшена мозаицима и служила је као црква.

Крсташи који су ту дошли у 12. вијеку, обновили су цркву и тиме пружили још један доказ да су и Византинци и крсташи знали чији је то био дом.

Ископине Исусове куће које су откриле калуђерице, проучавао је 1936. године и језуитски свештеник Анри Сенес, који је прије свештеничког позива био архитекта.

Његов рад није био објављен и због тога поред часних сестара и посјетилаца њиховог манастира, мало људи зна за ову кућу и њен значај.

2006. године, часне сестре су Археолошком друштву Назарета дозволиле потпун приступ овом терену, а на коришћење су дале и Сенесове цртеже и биљешке које су чувале свих ових година.



Оставите одговор