Навратио Неле: Зашто Сарајево мрзи све око себе, а не признаје то?

Зашто су 20 година од завршетка рата у Босни, творца култне емисије "Топ листа надреалиста”, фронтмена бенда "Забрањено пушење” и повременог певача Емира Кустурице, чували као да је он сам читава "геј парада”, која се, под псеудонимом Неле Карајлић, шуња ка Сарајеву? Пише Александар Апостоловски, Политика (наслов и фото Фронтал) Зашто ни готово четврт века […]

четвртак, фебруар 19, 2015 / 06:08

Зашто су 20 година од завршетка рата у Босни, творца култне емисије "Топ листа надреалиста”, фронтмена бенда "Забрањено пушење” и повременог певача Емира Кустурице, чували као да је он сам читава "геј парада”, која се, под псеудонимом Неле Карајлић, шуња ка Сарајеву?

Пише Александар Апостоловски, Политика (наслов и фото Фронтал)

Зашто ни готово четврт века од почетка крвавог грађанског рата у Босни, чак и младе Сарајлије које су рођене после опсаде и бомбардовања тог града, сматрају да су неки у њему остали чисти као снег, док су неки који су га напустили, црни као ђаволи?

Да ли је могуће да давно рођеном Сарајлији Нелету, рођене Сарајлије прете тако учтиво да је потребно да му излазак из кафане обезбеђује специјална полиција? Уместо да се прошета градом у ком Срба углавном више нема, несташни момак Друге Југославије, који је у својој сатиричној серији најављивао ужасе који предстоје, поново је направио кермес. Нелету се чини да је џумбус био сличан оном када је на концерту у Ријеци, 1984. године, узвикнуо „Црко маршал!”, мислећи на појачало. Власти су тада мислиле да је кварног Нелета дрмнуо контрареволуционарни кратак спој. Да је мислио на оног другог маршала, те је турнеја прекинута.

Творац сарајевског новог примитивизма, монтипајтоновске чаршијске филозофије која је била одговор на београдски „нови талас”, то јест загребачки „нови вал”, напустио је Сарајево војним авионом у којем се налазила и ћерка Абдулаха Сидрана. Истога дана, у Нелетов стан су се уселили организатори Сарајево-филм фестивала. Али, као што би рекао Куста – кад муслиман побегне из Сарајева – он је избеглица. Када то учини Србин, зове се – четник.

Какав је то злочин учинио Неле, па да две деценије после Дејтона, не сме да дође у град у којем је био „хаџија”? Није Неле пуцао са Пала, већ нетрпељивост према њему вероватно води до Емира Кустурице, јер су њих двојица завршили у музичко-идеолошком тандему. Потом су се, како то следи у свакој српској или бошњачкој причи, поштено разбуцали.

По чему се то Куста и Неле разликују од некадашњих икона овог града, Здравка Чолића и Горана Бреговића? Сви су они славне Сарајлије, сви они су избегли у „четнички Београд” уочи рата. Али, док су се Куста и Неле сврстали на српску страну у лудом рату, Чола и Брега су се бавили искључиво нотама, по старој сарајевској мантри: „Мерхаба, чаршијо, на све четири стране.”

Да је Неле, којим случајем, свирао са Чолом, а мануо се Кусте, био би љубимац Сарајева. Али Неле је, уз Емира, постао део балканске саге о неоствареној љубави која, ево, траје ли траје, двадесет и неку годину. То је, ма како апсурдно звучало, љубав између Сарајева и Емира Кустурице.

Проблем са Сарајевом и Кустом је што је та љубав несрећна.

Зашто Бреговић не извади личну у Сребреници да добије борачки додатак?0 КОМЕНТАРА

 1. Kao prvo Nele nije tvorac TLN, nego jedan od njih pet.A glavne ideje su davali Zenit Đozić i Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović)-za one koji ne znaju.

  Nele i ovaj klosar Kusturica nikad nece smjet doci u rodni grad,jer za razliku od ostalih su pljuvali i svakakve nebuloze u javnost plasirali.
  I Haris Đinović je ratom bio u Beogradu(ne cetnickom),al nikad nije kakio ko ovi klosari Kusta i Nele.
  Pa i Đuro,Zdravko Čolić,Goran Bregović su pobjegli kao i more more drugih,pa kad rat stade svi dođoše i niko im nikad ni ružnu riječ nije uputio a kamoli šta drugo.
  Čak što više svi su dočekani kao ikone,al bogami ova dvojica !!!

  Pa kad mrzi Sarajevo,što dođe???

  A ovaj kvisling Kusturica,pa kad je izdao svoje,sta misliš kakav ima pogled prema tuđinu-pravoslavcu.
  Eto vam ga,halal bilo!

 2. Сарајево је главни град БиХ. Срби су конститутивни народ у БиХ. Ненад Јанковић је Србин. Није криминалац нити злочинац, али му се крше основна људска права. Право да шета својим родним градом.

  Срби имају своје представнике у заједничким органима БиХ. Њих је народ изабрао да штите Србе и српске интересе. Додуше, има и злобника попут мене који сматрају да их је изаабрао Бакир.

  Предсједник Иванић, такође и Тадић и Босић, који имају високе функције у Парламенту БиХ, су требали реаговати на кршење људских права Србина Ненада Јанковића.

  Нарочито Тадић. Тадић је Сарајлија сличне судбине.

  Узећу себи за право да обавијестим Огњена Тадића (ако још није чуо за овај случај) да је покушај линча правдан дугим Јанковићевим језиком који је некад давно нешто изјављивао што се Бошњацима није свидјело.

  Прогуглао сам све што сам могао и закључио сам да је сто пута ‘нејаче’ изјаве давао Јанковић од тог истог Тадића гледе Сарајева и прошлог рата, али му то не смета да буде омиљен у Сарајеву. Ово је питање и за комплетан фронталук (телалук + балилук и преостали МИЛЕт).

  Прије неколико година појединац је напао Дарка Рундека у Београду. Одмах је реаговао Борис Тадић и на сред Кнез-Михајлове попио кафу са Рудеком и послао поруку.

  Очекујем да нешто слично ураде Иванић, Босић и Тадић и да позову Нелета да попију кафу на Башчаршији. Ево им шансе да докажу своју теорију да су сви Срби (за њих знамо) добродошли у чаршији и да је Сарајево и наш град.

  А ако не смију онда то требају јасно рећи, ми ћемо разумјети, али ће бити послана јасна порука свијету да Сарајево није онакво кавим се представља свијету.

 3. „По чему се то Куста и Неле разликују од некадашњих икона овог града, Здравка Чолића и Горана Бреговића? Сви су они славне Сарајлије, сви они су избегли у „четнички Београд” уочи рата.“
  ……………………………………………………….

  http://www.e-novine.com/files.php?file=photo/srbija/licnosti/kusturica_emir/Kusturica_Emir_01_a_320_356858446.jpg

 4. Чуј оне будалетине ороза, како су Иванић, Босић и Огњен Тадић криви што се Ненад Јанковић не шета слободно по Сарајеву међу квази сарајлијама?

  Па запослите га ви у ону вашу најновије купљену зграду од вама наклоњеног тајкуна Тома Ковача, па му дајте службене легитимације да се може шетати, ако му је баш стало до те шетње куда хоће и колико хоће! Ако га будете ви бранили као што сте одбранили и Крст на Златишту, онда се њему ништа добро не пише, као ни осталим које ви „браните“!

  Неле ту дође као још муниције за ове додобране са једне стране и оне грађанске џихадисте са друге, рокај марво! 😀

 5. Ima intervju na Mondou gdje je Nele sam dobro primijetio da takozvanoj “raji“ teže padaju riječi njega i Kuste baš zato jer je taj neki identitet i karakter grada iz osamdesetih kojim se “raja“ i sad lažno kiti, između ostalog građen i preko njih dvojice, tj. oni su direktno učestvovali u tome, a sad su direktan dokaz da tog “sarajva“ više nema

 6. Ето, дође и тај тренутак коначно, да од прве до задње могу потписати коментар Симе Пјетлића, у сарајевској чаршији познатијег као Семир Хороз.

  Српски представници у Сарајеву морају штитити интересе сваког Србина. Ханка Палдум се све вријеме рата дружила с рахметли Алијом, бавила се политиком колико и Неле и Кустурица, па је срдачно дочекују у Београду. Тереза Кесовија је добро пљувала по Србима, па погазила себе, и за паре отишла у Београд. Није јој требала заштита полиције. Дорис Драговић, додуше српских коријена, хвалила се како је пјесмом привукла „четнике“ у засједу. Северина је, под притиском „бранитеља“, изјавила да ће новац од концера у Београду дати њиховим удругама, па је икона у Београду. Рахметли Кемо је говорио да неће никад у Бању Луку и Београд, па је пјевао у „Круни“ и Сава центру. Сви су се бавили политиком, али их Срби нису линчовали. Напротив.

  Треба јавно позвати господу Иванића, Тадића и Босића да попију пиће с Нелетом на Кошеву. Биће то сјајна прилика да се покаже да је Сарајево више тамни вилајет него европски град.

 7. Баке, Харис није Ђиновић већ Џиновић. Како мислите да је Кустурица издао своје, да је квислинг? Он није био муслиман, већ атеиста. Онда је постао вјерник, православац. Да би био квислинг, морао је прво бити муслиман, а није. Чак и у СФРЈ, као син битног удбаша, био је Југословен, а не Муслиман. Друго, човјеку је бабо рекао да имају српске корјене. И одлучио да се врати корјенима. Можда бисте ви да му одређујете идентитет?! Можда бисте тако и свима нама, другим немухамеданцима?!

 8. Ja sam čuo da je Neletu neki sarajevski jalijaš ukrao orkestar i da se Nele navratio u Sarajevo da se raspita, tamo su mu policajci rekli da je dotični osumnjičeni već dugo izvan Sarajeva i ispratili Neleta u pravcu u kojem je nestao osumnjičeni.

  Još su mu rekli da ga može pratiti po kamenčićima jer dotičnom stalno iz džepa ispadaju kamenčići od jedne prijašnje krađe kamenja u Hercegovini.

  Uglavnom, kad nađe đe su uskladišteni hercegovački kamnečići tu je i njegov orkestar

 9. Јб те Јован Дивљак, презиме му стоји право, а није он једини ратовао од српских официра у Сарајеву и сад вама само он ваља, а сви остали не ваљају и четници су вам и фашисти су за вас и све су они вама што треба протјерати из Сарајева и наравно оног Сарајева којег нисте у рату могли имати и из њега протјеривати као што вам се после рата омогућило!

 10. @bake

  Јавно показујете нервозу, што није добро. Попијте лексилијум 3 мг и склоните се с форума, јер не можете да контрилишете емоције. А то највише вама штети. Дајете и повод Србима да ликују. Зато боље у планину, на чист ваздух, слушати музику уморних славују!

  Показивање сексуалних склоности према мени, то данас није проблем, иако сам ја из психијатрије учио да се ради о парафилији, тј. поремећају сексуалности. Али сексуални афинитет према два вијека покојном Вуку, то је некрофилија, тежак поремећај.

  Што се тиче „бола у ћуни“, вјероватно се ради о механичкој трауми (жуљевите руке, сиров храст и сл.), препоручујем мировање и парацетамол по потреби. Ако се јави и оток, онда је вјероватно у питању баланопоститис, па се требате обратити свом доктору ради даљег лијечења.

  За ч и ћ требате логопеду. Надамо се да није касно.

  Сарајева није одувијек било, постоји тек неколико вијекова, а биће га. Што га не би било?

  Не знам шта су „ћетаљи“ („четаљи“), претпостављам да тепате четницима. Колико знам, није их ни било у Сарајеву, било их је можда на Романији. Ако мислите на Србе, они су том графу дали јак печат, од поменутих Емира, Нелета, Чоле, Бреге до Валтера, којег да није било не би имао ко да одбрани Сарајево. А и Србин Гаврило је започео ослобађање Сарајева од бечке чизме. Значи, сви су били величине. А то што Срба нема у Сарајеву, то много значи, како не значи. Ако не вјерујете мени, питајте Кебу!

  И молим вас да се не вријеђате кад поменем идентитет. Ништа лично. Али идентитет је битан за психу сваког човјека. Можда вама неки богумилски поглавар не значи оно што мени значи Св. Сава. Имате право на то. И да су вам небитни корјени. Ја мислим да су нам исти корјени и да је мржња бесмислена. И питање да ли смо Словено и ко се све како измјешао да будемо то што смо данас. Али нећемо и немамо право да другима намећемо идентитет, па ни Кустурици. Он најбоље зна шта јесте. И ви сте до јуче били можда Југословен или Муслиман, данас сте Бошњак, сутра ко зна шта, и ја то поштујем. Тако бисте и ви требали.

  И још нешто, УВИЈЕК, а не увјек! Основна школа, буквар у руке и у шуму!

 11. češnjak, 20.02.2015. 07:53:26

  Чешњак, може ли мало сувислији коментар од ове фотошопиране слике?
  Рачунао сам да ћеш бриљирати на овој теми, а од тебе ни аваза, осим ове искомплексираности Стриборовим ћаћом.

  Објасни дуњалуку какав је то мултиетнички, мултикултурални, слободни град када један слободан човјек не смије на миру, за своје паре, са својим пријатељима, вечерати.

  Та прича како Неле није једини који је избјегао из Сарајева, али да је једини ‘пљувао’ на свој град је слаб аргумент. По чему то Огњен Тадић може бити јастријеб Шешељеве странке, а данас је најомиљенија српска фаца у шехеру, а да се Нелету не може опростити дружење са Кустурицом.

  Нелетов проблем је тај што је добар са Кустурицом.

  Чаршија се, на примјер уби да каже како Неле не ваља, а Ђуро ваља, а у ствари Ђуро је рекао, по мени, ријечи које мање иду у прилог покушају стварања слике о мулти-култи Сарајеву.

  Наиме, Ђуро (отац Србин, мајка Муслиманка) је рекао да је из Сарајева отишао јер у њему нико није био његов (документарац Ал Џазире). Шамарчина, пар екселанс.

  Ја и даље очекујем да се српски представници у Сарајеву огласе поводом овог случаја. Нарочито Сарајлија Огњен Тадић.

 12. Pa kad mrzi Sarajevo,što dođe???
  Bake ima tapiju na Rajvosa,tipicno balijsko preseravanjae.Isak Hranic se prevrce u grobu.Naravno,on ni ne zna ,ko je on.

  Cesnjaku su naravno e-govnine i drugosrbi,koji su gori od bilo kojeg poturice ili pokatolicenjaka,osnovna inspiracija.Aferim.

  Saraj vo,koliko god se trudilo da postane nesto,,…..dzaba.Kasaba.Dzaba zgrade i objekti,koji fino izgledaju,ljudi su problem.A Andric ih je nazivao kasabalijama.

 13. Симо Пјетлићу, не требају саопштења и јефтина политика слатким ријечима. Нека Огњен позове Нелета на кафу у зграду на Маријином Двору! Ако он неће, ето шансе Додику, који је јак на ријечима. Нека уђе с Нелетом у ону радњу Дина Мерлина на Башчаршији и купи ибрик и филџан!

 14. А Сарајево није оно што је било. Зашто Бреговић, Чолић, Неле и Кустурица живе у Србији данас? Зашто је Ђуро у Љубљани? Отиш’o je свак’ ко ваља… Какав је однос данашњег Сарајева према немухамеданцима најбоље говоре коментари овог Бакеа. Он бубне „што на уму, то на друму“, a „антифашиста“ Чешњак то упакује у лијепи целофан. Са шљокицама.

 15. dražene,

  ni Beograd nije što je nekad bio,
  ni Banja Luka nije što je nekad bila

  treba li ti nabrajati banjalučane koji danas ne žive u svom gradu kao što ti nabrajaš Bregovića ili Đuru?

  Čuj majketi „Отиш’o je свак’ ко ваља…“
  A odakle to nije otišao „svak ko valja“?
  ………………………………………………………..

  Đura, Brega, Čola… su ljudi koji su nastavili svoje živote, svjesni toga da nema više onog nečeg i od života su se trudili uraditi nešto više. Kada novinarka pita Đuru da se obnove nadrealisti, on jednostavno odgovara da je u životu nakon toga radio stotine projekata i da su Nadrealisti za njega tek jedan od njih. Danas Đuro u Sarajevu puni pozorišta svojim predstavama, Čola pravi koncerte pred punim stadionima, a Bregovića se prati kao filmsku zvijezdu.

  Nažalost, Nele od tada nije bio sposoban napraviti ni korak naprijed. Zašto se lagati i ne reći da je Nele iz Sarajeva otišao jer u tom trenutku Sarajevo je za njega postalo pakao jer nije mogao dođi do onog bijelog. Da je malo dočekao uspostavu trgovačkih puteva Nele bi Juki pjevao na rođendanima.
  Danas ga je Kusturica ko Staljin izbrisao i čak sa fotografija njihovog zajedničkog benda, a jedina stvar koja ga održava u medijskom prostoru je priča o Sarajevu. Nele danas nikome nije važan osim kao neko ko se podgrijava pravljenjem nekog animoziteta i priče jer nakon Sarajeva nije napravio ništa više. On danas za svoje kreativne provalije mora naći krivca i to mu Sarajevo o kojem on danas priča kao o teretu predstavlja jedinu bovu od koje živi.

  A sad budimo iskreni, pa recimo o čemu je ovdje priča – da li je neko htio linčovati Neleta – im li ijedna fotografija te „razularene gomile“. Nakon što je policajac pozdravio ljude koji su već došli pod gasom sa nekog druženja, Nele je sjedio još sat vremena i na kraju pobjegao od čega – od fejsbuk komentara i novinara.

  Čovjek koji je pjevao „KonevoliDabićRašu popušiokarunašu“ i tamo u Sarajevu i ovdje u Banja Luci ostao je samo zanimljiv piskaralima i mlatačima prazne internet slame.

 16. češnjak, 23.02.2015. 08:18:36 [142536]

  Zašto se lagati i ne reći da je Nele iz Sarajeva otišao jer u tom trenutku Sarajevo je za njega postalo pakao jer nije mogao dođi do onog bijelog. Da je malo dočekao uspostavu trgovačkih puteva Nele bi Juki pjevao na rođendanima.

  Bolesno Ture.Takvi kao ti i Juka su ispoljavali ogromnu ljubav prema ljudima od kojih ste postali,zbog toga danas u Sarajevu nema 150 000 Srba.A Nele je imao srcani udar,zbog toga vise ne pjeva.

  http://www.youtube.com/watch?v=qzWkNbR6E_M

 17. @бели лукац

  Власти у Бањој Луци су радиле притисак (пријетње, уцјене) на нерспско становништво да напусти овај град. Зато постоје судске пресуде. Радослав Брђанин око 30 година робије. Ипак, организованог убијања није било нити су у БЛ формирани логори. Појединачна убиства, не тако бројна, локални суд је ријешио још крајем 90-их. Данас у БЛ живи знатно већи бој предратног муслиманског становништва, него предратних Срба у својим становима и кућама у федералном СА. То ђе и попис потврдити.

  С друге стране, Аваз је писао о злочинима Шева. Нико није одговарао. Као ни за логоре. А Цаце и Ћеле су ликвидиране, јер прича води скоро сигурно према Бакиру Изетбеговићу, који је и данас политички лидер Бошњака. Видјећемо шта Кебо има.

  А Београд не можете помињати у негативном контексту. Немате право. Чак су многи Муслимани бјежали у тај Београд. Током рата још каријеру су правила браћа из породице Ђогани, Нихад Нино, па неке Полументе. И данас хиљаде Шабана трче у Београд на разне звијезде да постану нови Шабани. Чудно да се трчи у „агресорску земљу“ да се прави каријера, а Ненад Јанковић не може у родно Сарајево на кафу.

 18. Чим немате аргумената, лијепите етикету „Неле наркоман“. Можда вама мије интетесантан, али јесте Мату Ђаковићу и његовим гледаоцима. Убијали сте Србе на кућним праговима, ненаоружане цивиле, и онда тврдите да су самовољно отишли. Шта су требали, чекати Цацу на вратима. Онај из Шева објаснио да су снајперима гађали жене у црнини, а Суд БиХ и Тужилаштво мирују.

 19. drazen78bl, 23.02.2015. 13:25:45 [1

  Zašto u BL živi veliki broj Bošnjaka danas?
  Zato što Bošnjaci svojim smatraju i RS i BL odnosno cijelu BiH…

  Zašto nema srba po Federaciji iliti zašto se nisu vratili na svoje ko Bošnjaci ?
  Pa zato što nećete,rasprodali ste imanja i stanove po Sarajevu i Federaciji da bi živjeli u za vas napravljenoj
  republici.I zato što svojim smatrate samo RS.
  A pritisak na Bošnjake nije bio već JE bio planiran.
  Dokaz, porušili ste sve džamije kao i u ostalim gradovima RS-a
  U BL nije bilo logora al zato oko BL koliko hoćeš

 20. Зулкедине, није постојао логор на територоји Бање Луке за Бањолучане несрбе. Ја сам крај Ферхадије пролазио свакодневно на путу до Гимназије. Ништа немам с рушењем џамија, без обзира да ли су је градили окупатори из Турске или неки други из мог народа који примише Мухамедову вјеру. Онај ко је организовао логоре у општини Приједор је убијен, а саучесници су осуђени на вишедеценијске казне до доживотне за Стакића. Они који су организовали логоре у Сарајеву нису процесуирани. Они који су радили злочине над Бошњацима склоњени су с улице, а у Сарајеву злочинци ходају улицом. Зато се Срби не враћају у Сарајево, а Бошњаци враћају у Бању Луку.

  У Сарајеву је Пепа прасе персона нон грата, Ненад Јанковић не смије да пппије кафу у родном граду у страху од линча, док у Бањој Луци се организују Дани дијаспоре (искључиво Бошњаци), џамије су обновљене, тражи се Мујин ћевап као никад. Осим тога, жена у црнини се у Сарајеву оссјећа као обиљежена. Превише се промијенио културни образац, жене убуркама само у банкама нису. Градом шетају они који данас одлазе у Сирију, а и они који у рату се сликаше са одсјеченим српским главама. Ко би своје дијете довео у такав град да живи?

  Ето, Ђуро није отишао због нестанка „бијелог“, па се није вратио. Сарајево није оно што је било зато што је изгубило људе који су му давали душу.

 21. „Чешњак пусти Ђуру и Бомбај штампу из 92-године,Моја земља.Па јеси ли уопште слушао текст?И зашто Ђуро не остаде у котлини?Сам себи скачеш у стомак са својим глупостима.“

  Serbinum,
  Đuro danas šeta i Beogradom i Sarajevom i Ljubljanom jer ga ljudi cijene zbog toga što je sposoban i od svog života je nakon Nadrealista napravio mnogo.
  Neletov najveći strah vezan za Sarajevo je da ga ako prošeta po danu po Ferhadiji niko neće ni pogledati.
  Bez toga je on danas ništa. Njegova prisutnost u medijima zavisi od recikliranja priče o Sarajevu i o tome kako su svi drugi krivi što on više nema dvadesetpet godina.

 22. „Ето, Ђуро није отишао због нестанка „бијелог“, па се није вратио. Сарајево није оно што је било зато што је изгубило људе који су му давали душу.“

  Dražene, da sada ne razvalčimo priču o tome o čemu sam ti toliko puta dao dokaze. Sjećaš li se Odluke AP Bosanska Krajina o otpuštanju sa posla svih nesrba, a mene su 96. na fakultetu sačekali i sve četiri godine mi predalavi: Boško, Marina, Tanja,Radoslav, a u mojoj godini su bili i Davor i Srećko i Danijel…
  Nije onako kako bih ja želio i nije ni Sarajevo što bi trebalo biti, ali lupetaš gluposti o Pepa praščiću i nije mi jasno da li si toliko spreman vjerovati u gluposti ili misliš da je stvarno tako kako si pročitao. Čovječe, zajebancija je u pitanju.

  Što se tiče logora, pogledaj makar ovu emisiju:

  http://www.sense-agency.com/tv_tribunal.27.html?vid=686

 23. Чешњак, ти си вјероватно мало даље од данашњег Сарајева, те контуре оног некадашњег града имаш само у својим мислима и лијепим сјећањима као и већина екс Сарајлија. Данашње Сарајево нема ништа с тим, данас су главни ликови те „сарајевске раје“ попут оног Мирзе Хатића, што на улици са пиштољем у руци пред тв аудиторијем објашњава свој животни стил и животни позив, све са три падежа и два младежа!

  Данашње Сарајево је ноћу сабласно празно после 21 час, кад и градоначелник позива своје грађане да не излазе у тим вечерњим сатима на улицу, јер им се може свашта ружног а и трагичног десити! Није то само памфлет за Сарајево, већина тих данашњих „великих“ балканских градова изгледа тако, већину и знам, једино можда је та Љубљана на неком већем степену безбједности и у границама животне нормалности.

  Доњи дио града, тачније оно око Илиџе уопште и не дјелује на град, мислим градски шмек, профињена урбаност становништва непостоји, ту си као у неком азилантском прихватилишту, везе то са Сарајевом нема!

 24. A sad, ono bitno, da vidimo u čemu je problem,

  Dražene, znaš li da je i Davor Sučić, čovjek koji je napisao najveći broj pjesama Zabranjenog pušenja i apsolvent medicine?

  Iskreno mislim da je najveći problem sa Sarajevom i sarajevskim nadrealistima zbog kojeg je ova tema tako zapaljiva u Banja Luci u tome što Banja Luka već dvije decenije nakon rata nije uspjela da stvori vlastiti poseban kulturni urbani identitet.
  Spomenuo sam ti da je Sučić apsolvent, kao i ti, ne da bih te vrijeđao nego da podsjetim da mladi ljudi mogu nešto i kreativno raditi, a ne samo analizirati tuđe živote.
  Da BanjaLuka danas ima kvalitetnu muzičku scenu, da momci i djevojke iz Banja Luke danas drmaju regionalnim sportom ili da privlače interes okruženja kvalitetnim filmskim ili pozorišnim ostvarenjima – jal na Sarajevo bi bio manji.
  Ovako, krivo je Sarajevo što u RS nema nešto čime se može izdići iznad tog danas propalog Sarajeva.
  Ovako, važno je Sarajevo jer se na nekoga mora projicirati negativna energija.

  Dubioza je mudžahedinska grupa, SFF je politička manifestacija, Filmovi iz Sarajeva su antisrpski, glumci i pjevači koji žive u Sarajevu, a imaju srpska imena su alijini ljiljani, prodane duše….

  Kažem ti, ja bih bio mnogo sretniji da Banja Luka konačno počne graditi vlastiti kreativni identitet, a prestane brojati ćirilična slova po drugim kasabama.

 25. harper,
  pa ja ovdje i govorim da ništa i niko nije kao što je bio. Ja Sarajevo nisam zavolio za vrijeme studiranja tamo i danas u Sarajevo čak rjeđe odem nego u Banja Luku ili Tuzlu.
  Ali opet, nemam ništa protiv da na ulici Sarajeva vidim Arapina ili da u Doboju vidim Rusa, da ih je bogdom više.

  Ja sam siguran da je većini Sarajlija drago, a većini Banjalučana krivo jer su se predstavništva srbijanskih firmi smjestila u Sarajevo

 26. češnjak, 24.02.2015. 07:48:28 [142674]
  Pa ti stalno mijenjas teze.Ovde je rijec o slobodi kretanja.O muslimanskom odnosu prema svemu drugacijem.O Sarajevu koje nema nista zajednicko sa onim iz 1990.O tome da je Nele anonimus a ti svjetski poznat lik?O cemu………..

  Hadzije su sebi podijelili reone.Sto se prije razidjemo,prije cemo krenuti naprijed.Guramo dalje,kako rece jedan:).

 27. Ма не, погрешно си разумио ово што пишем, не говорим ја о „гостима“, наравно да је сваки гост-туриста сваком граду увијек добродошао. Да није Турака, Баш Чаршија би дјеловала као напуштени музеј, уосталом сви музеји у граду су непуштени и затворени што је та реална слика града. Нису проблем туристи у транзиту, проблем је што Сарајево нема неки свој хит, ни модни ни културни, нема оних „главних фаца“ без чега је само бетонска провинција!

  Наравно да је данашњица и осталих градова мање више иста, ни Београд не блиста, лијепо је код Мажестика и Руског Цара па до Скадарлије или Књаз Милоша, али даље је све обрис колонистичких бетонских фавела!

  Иста перцепција је и град Сарајево, нема нових фаца, кога ти видиш као ону авангарду сарајевске раје, с којом смо се некад поносили, ја то кажем и у своје име јер сам био у том трипу тамо осамдесетих и кад су Надреалисти изникли из тог градског култа градске раје!

  Ко би данас био тако занимљив, онај килави Маца или Батко или Мирвић? Не видим неки потенцијал у тим фацама, а других нових једноставно нема! Ови стари су истрошени и прежавакани, пјевачи Дино, Халид, Миљацка и тако то…свака част Халиду на његовој великој хуманости, човјек је једноставно ликчина, али њега године стижу, обарају, иако није лаком за парама, не може он више дати Сарајеву него што је дао. Монтено је умро, остала је паучина! Нова свјетина ту нема баш превише додира са тим вриједностима! Вјероватно је и криза утицала на то, тако што су људи посвећени преживљавању на све начине, а ту је култ града мртав!

Оставите одговор