Наука скренула Међународну космичку станицу са курса

Русија је данас саопштила да је проблем са софтвером крив за инцидент када је накратко Међународна свемирска станица /МКС/ скренула са курса и најавила даље ангажовање у циљу активације новопостављеног модула.

петак, 30 јула, 2021 / 23:27

ИСС је скренута са курса јуче након што су мотори руског модула "Наука" почели да раде око три сата након пристајања.

Владимир Соловјев, главни дизајнер из руске свемирске агенције "Енергија", рекао је да је овај инцидент под контролом и да ће космонаути то ускоро ријешити.

"Због краткорочног квара софтвера, директна наредба је грешком реализована за укључивање мотора модула за повлачење, што је довело до неке модификације оријентације комплекса у цјелини", рекао је он у саопштењу.

Соловјев је додао да је посада сада заузета балансирањем притиска у модулу "Наука". "Послијеподне ће посада отворити поклопце, ући у модул, укључити потребна средства за прочишћавање атмосфере и започети нормалан редован рад", рекао је он.

НАСА је саопштила да седмочлана посада није ни у једном тренутку била у опасности. Посаду чине два руска космонаута, три астронаута НАСЕ, један јапански и астронаут из Француске, односно Европске свемирске агенције.

Дмитриј Рогозин, шеф "Роскосмоса", поздравио је пристајање "Науке" на МКС као "веома тешку и важну побједу за нас" и топло прихватио честитке које је упутио космисчки предузимач Илон Маск.

Рогозин је, такође, најавио планове лансирања још једног руског модула на МКС у новембру.Оставите одговор