Научник, а не знанственик: САНУ против хрватског својатања Милутина Миланковића

Српска академија наука и уметности (САНУ) најавила је данас да ће се обратити „релевантним структурама“ поводом злоупотреба којима је некадашњи потпредсједник САНУ и свјетски признати математичар Милутин Миланковић постао „хрватски знаственик“.

понедељак, 15 јуна, 2020 / 13:09

Извршни одбор САНУ навео је у саопштењу да „већ дуже вријеме с невјерицом и огорчењем прати својатање српских научника и умјетника, засновано на заиста неприхватљивим аргументима“.

„Последњи у низу је један од највећих српских научника Милутин Миланковић, дугогодишњи члан и потпредсједник САНУ, који је прекомандован у хрватског знаственика“, стоји у саопштењу.

Миланковић (1879-1958) је рођен у селу Даљ на територији тадашње Аустрогарске, а данас Хрватске. Био је математичар, астроном, климатолог, геофизичар, грађевински инжињер, физичар, доктор техничких наука.

Најпознатији је по „Канону осунчавања Земље“ који карактерише све планете Сунчевог система и по теоријском објашњењу Земљиних дуготрајних климатских промјена узрокованих астрономским промјенама њеног положаја у односу на Сунце, познатом данас као „Миланковићеви циклуси“.

(Бета)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *