Научници снимили последње тренутке активности људског мозга: Шта се догађа у глави прије умирања?

По први пут у историји, научници су снимили активност умирућег људског мозга, откривши да он показује исте обрасце као и током сањања, памћења и медитације, открила је нова студија.

субота, 12 марта, 2022 / 12:34

Налази објављени у часопису Фронтијерс ин ејџинг неуросајенс показали су снимак мождане активности 87-годишњег пацијента који је био повезан на апарат за електроенцефалографију (ЕЕГ) ради откривања напада и његовог лијечења, приликом чега је изненада добио срчани удар и преминуо. Како је описано, последњих 900 секунди мождане активности, измјерених у вријеме пацијентове смрти, сличне су "присјећању живота". Искуство, које се пореди са оним које се доживљава у моментима блиским смрти, потенцијално одговара на питање о можданој активности у тим тренуцима, што је збунило неуронаучнике, преноси РТ.

"Кроз генерисање осцилација које су укључене у враћање меморије, мозак можда репродукује последње подсјећање на важне животне догађаје непосредно прије наше смрти", рекао је др Ајмал Земар, неурохирург са Универзитета Луисвил у САД, који је организовао студију.

Истраживачи су навели да би открића могла да значе да мозак остаје активан и координисан док човјек умире, па чак и после смрти. Земар је додао да "ови налази оспоравају наше разумијевање када се тачно живот завршава и генеришу важна каснија питања, попут оних у вези са временом донирања органа".

Иако је то прва студија која испитује живу мождану активност умирућег човјека, она се догодила после сличних налаза у осцилацијама уоченим код пацова који су држани у контролисаном окружењу. Пошто је пацијент раније претрпио повреде мозга услед напада и отока, истраживачи прихватају да су подаци компликовани, а Земар је изјавио да планира да спроведе даљу истрагу како би потврдио своју почетну студију.

"Нешто што можемо да научимо из овог истраживања је: иако наши вољени имају затворене очи и спремни су да нас оставе, њихов мозак можда понавља неке од најљепших тренутака које су доживјели у животу", рекао је Земар, пружајући наду ожалошћеним породицама.