Научници потврдили сумње: Арафат је отрован

Извјештај швајцарских научника који су анализирали тврдње да је бивши палестински лидер Јасер Арафат убијен, сугерише да је он отрован У извјештају објављеном у Журналу Лансет објелодањено је да су швајцарски научници, који су истраживали сумњиве околности Арафатове смрти, нашли доказе о полонијуму 210, високо радиоктивном елементу. Послије анализе мрља крви, урина и пљувачке на […]

субота, 12 октобра, 2013 / 14:17

Извјештај швајцарских научника који су анализирали тврдње да је бивши палестински лидер Јасер Арафат убијен, сугерише да је он отрован

У извјештају објављеном у Журналу Лансет објелодањено је да су швајцарски научници, који су истраживали сумњиве околности Арафатове смрти, нашли доказе о полонијуму 210, високо радиоктивном елементу.

Послије анализе мрља крви, урина и пљувачке на Арафатовој одјећи и четкици за зубе, они су нашли високе нивое елемента који је можда употријебљен за убиство.

Арафат је умро у новембру 2004. у 75. години, након што се разболио мјесец дана раније. У то вријеме нико није могао да утврди од чега болује, али након каснијих оптужби за убиство његово тијело је ексхумирано у новембру 2012.

Директор Института за радиофизику у Лузани др Франсоа Бохуд који је водио истрагу изјавио је за Ал Џазиру: “Могу да потврдим да смо измјерили необјашњиив, повишен ниво полонијума 210 у стварима господина Арафата који су имали флеке биолошких течности”.

Објављен извјештај у Журналу Лансет такође потврђује: налази подржвају могућност Арафатовог тровања полонијумом 210…, на основи форензичких истраживања, било је довољно сумњи да се препоручи ексхумација његовог тијела 2012.