Научници направили злато од пластике

Група научника са Универзитета ЕТХ у Цириху осмислила је како произвести злато у лабораторији. И то не било какво злато. Њихово злато тежи пет до 10 пута мање од традиционалног 18-каратног злата и могло би се употребљавати за позлаћивање накита који би тако задржао своју врijедност, али био знатно лакши.

недеља, 12 јануара, 2020 / 13:32

И док је класична мјешавина 18-каратног злата направљена од три четвртине злата и једне четвртине бакра, ново злато је направљено од протеинских влакана и полимера латекса како би се створила матрица у коју се углављују танки дискови златних нанокристала. Звучи компликовано? Поједностављено можемо рећи да су створили злато од пластике.

Како објашњава један од професора који су учествовали у изради Рафаеле Мезенга, ново злато има све одлике пластике и злата. Лагано је, ако падне на чврсту подлогу звучи као пластика, али сјаји попут злата и може се обрађивати као и класично злато.

Научници су чак открили и како мијењати састав злата како би прилагодили чврстоћу материјала. Тако могу да створе било какву врсту злата, чак и у различитим бојама.

Мезенга истиче како би се пластично злато могло користити за накит, али и у електроничким уређајима као што су паметни телефони или телевизори.

Научници су већ патентирали своје пластично злато и цијели поступак израде, па бисмо у будућности пластично злато могли видјети и у практичној примјени.