Научници из ЦЕРНА: Изгледа да је честица стварно Божја

Научници из ЦЕРНА су саопштили да је све извесније да је честица откривена прошлог јула у Великом хадронском сударачу (ЛХЦ) заиста "Божја” – Хигсов бозон.

четвртак, 14 марта, 2013 / 14:39

Стручњаци су анализирали два и по пута више података него прошле године и резултати су показали велику вjероватноћу да откривена честица јесте посљедњи дио слагалице у стандардном моделу физике честица.

Ипак, остаје отворено питање да ли је ово Хигсов бозон који је у физици елементарних честица описан стандардним моделом, или је то можда најлакши од неколико бозона који су предвиђени неким теоријама изван стандардног модела. Потребно је још времена док не добијемо одговор на ово питање.

Начин на који нова честица интерагује са другим честицама, као и њена квантна својства даће одговор на питање да ли је то Хигсов бозон или не. На примјер, постулирано је да Хигсов бозон нема спин и да има позитивну парност (парност описује како изгледа одраз честице "у огледалу").

ЦМС и АТЛАС су испитали бројне опције за спин и парност ове честице, и све указују да она има спин нула и позитивну парност. Овај резултат, комбинован са измјереним интеракцијама нове честице са другим честицама, јак је показатељ да се ради о Хигсовом бозону.

"Прелиминарни резултати са свим подацима прикупљеним 2012. године су величанствени и мени је јасно да овде заиста имамо посла са Хигсовим бозоном, иако је пред нама још много посла како бисмо тачно сазнали какав тип Хигсовог бозона је у питању”, рекао је портпарол ЦМС тима у Церну Џон Инкандела.

Портпарол тима АТЛАС Дејв Чарлстон додао је да су резултати "предивни” и резултат огромног напора великог броја посвећених људи.