НАТОваривач Мило: Умириће се Руси, чим приступимо савезу против њих

Црногорски премијер Мило Ђукановић оцијенио је да је реакција Москве на улазак Црне Горе у НАТО посљедица погоршања односа Русије и НАТО-а и Русије и ЕУ, али да неће проћи много времена и да ће се односи Подгорице и Москве "вратити у нормалу". Он је рекао да таква реакција Москве не би била да је […]

уторак, 15 децембра, 2015 / 12:54

Црногорски премијер Мило Ђукановић оцијенио је да је реакција Москве на улазак Црне Горе у НАТО посљедица погоршања односа Русије и НАТО-а и Русије и ЕУ, али да неће проћи много времена и да ће се односи Подгорице и Москве "вратити у нормалу".

Он је рекао да таква реакција Москве не би била да је процес учлањења Црне Горе у НАТО почео прије неколико година.

"Нажалост, дошло је до погоршања односа Русије и Алијансе, као и Русије и ЕУ. То се најсликовитије данас прелама преко црногорско-руских односа", рекао је Ђукановић московском дневнику Комерсант.

Он је увјерен да неће проћи много времена и да ће се односи Црне Горе и Русије "вратити у нормалу", прносе црногорски медији.

Ђукановић је рекао да Русија "није била пресрећна ни због формирања државне заједнице Србија и Црна Гора и могућности да дође до њиховог раздвајања".

Он је додао да је, међутим, Москва принципијелно приступила том питању, изражавајући спремност да призна демократску вољу грађана.

"Тако је и било. Ми свакако не заборављамо веома позитивну улогу Русије у том процесу и чињеницу да је била међу првим земљама које су признале обновљену црногорску независност 2006. године. Не видим ниједан озбиљан разлог да тако не буде и у овом случају", рекао је Ђукановић.

Ђукановић је негирао да је чланство Црне Горе у НАТО-у корак против Русије, те да Подгорица нема ниједан разлог да не сачува историјски блиске односе с Москвом.