Нато1 истиче став СДП: Комшо и Џафи капитулирали пред Додоом

Зукан Хелез, потпредсједник Социјалдемократске партије БиХ, данашње именовање Зорана Тегелтије за мандатара Вијећа министара БиХ сматра свјесним попуштањем Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, који су науштрб државних интереса попустили Милораду Додику и свјесно зауставили НАТО пут Босне и Херцеговине.

уторак, 19 новембра, 2019 / 17:53

"Очита безувјетна капитулација пред жељама Милорада Додика покушава се замаскирати срамотним тумачењима о слању накарадног "Програма реформи", умјесто АНП-а, у сједиште НАТО-а. Поразно је да су након 13 мјесеци и упорног понављања да је АНП неупитан и да без њега нема никакве власти, исти тај АНП олако бацили под ноге, претварајући га у некакав чиновнички акт, којег ће умјесто институција БиХ, попут Вијећа министара, проводити Стална мисија БиХ при НАТО Савезу", поручили су из СДП-а.

Да буде потпуно јасно, договорено ја да Босна и Херцеговина према НАТО-у неће упутити АНП, нити ће га усвојити Вијеће министара, навели су.

"Сада су у потпуности јасне најаве предсједника СДА Бакира Изетбеговића да без Милорада Додика нема НАТО пута, што се у коначници данас и десило. На овај начин Додикова политика минимизирања БиХ и њених институција је доживјела потпуни тријумф у Сарајеву.

Док је такозвани "Програм реформе" тотално недоречен и препуштен кадру Милорада Додика, а којег су именовали Шефик Џаферовић и Жељко Комшић у априлу ове године, утолико је именовање Зорана Тегелтије мандатаром Вијећа министара недвојбено јасно, што и јесте био циљ Додика и СНСД-а.

На крају, остаје жал што су државу, због политичке фарсе и лажних идеала којекаквих лидера, а суштинских гробара друштва, напустиле додатне десетине хиљада наших суграђана и томе се, нажалост, не назире крај", навео је Хелез.

Подсјећамо, Предсједништво Босне и Херцеговине је на ванредној сједници одржаној данас у Сарајеву донијело одлуку о именовању Зорана Тегелтије за предсједавајућег Вијећа министара Босне и Херцеговине.

На истој сједници Предсједништво БиХ је донијело одлуку да ће у НАТО сједиште у Бриселу доставити документ Програм реформи Босне и Херцеговине, у року од један дан након што Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврди именовање предсједавајућег и министара Вијећа министара БиХ.

Извор: Н145 КОМЕНТАРА

  1. Botiću Joe, Uvlakoguzičaru Dodikovom, ne može vas više ništa oprati. Gotovo je. Poskidali ste i poslednje dijelove maske. Koga je on Jadniče pobijedio, osim svoj napaćeni narod. Znaš ti to veoma dobro, ali si ovdje zadužen da Kenjaš, i za to primaš dobru platu. Sa grbače naroda. Znamo i da imaš najmanje pet lica (registrovanih Nikova) i da ih koristiš u zavisnosti od situacije. Sada ćeš po tim nikom (Joe) da po svaku cijenu pokušaš odbraniti neodbranjivo. Srce tog dokumenta (ne volim ni naziv da mu pomenem) je reorganizacija oružanih snaga i, u vezi s tim, pristupanje alijansi. A taj dio ostaje nepromijenjen. I ne radi se tu ni o kakvoj saradnji sa alijansom, nego i upravo o pristupanju. Sada se postavlja pitanje kako ćete to objasniti Rusima. Koji ne praštaju izdaju. Zato ti je mentor brže bolje otrčao u Beograd da tamo izlaže Vučića šta je potpisao kako bi ga ovaj podržao i branio kod Rusa. Ali, sve se prije ili poslije dozna.
   Prema tome, Botiću Joe, pripremite se za rsuku osvetu.
   Pravo kino i sijelo tek slijedi. Ko preživi, pričaće.

  2. Eto kad ti kažeš podguzna muvo maloumnog Mektića .
   Kako te nije sram za pisljivih 100€ srati po svom narodu i lizati turcima guzicu .
   Fuj
   Dodik vas je rasturio uzduž i poprijeko …slijedi vam totalna demontaža da nećete znati kako se zovete

  3. Ево Руси казали да је све ок.

   Промашио си цео фудбал.

   И? Мијењаш ник?

   Или мислиш да су овдје стандардне СДС глупаве гласачке макине. Људи задовољни шупљом причом против власти, од стране вас који сте били на власти.

   Умјесто да сте направили нешто. Нпр. направили 100-200 км аутопута. 5-6 болница, термоелектране, саобраћајнице, кружне токове. Бар били достојна опозиција. Олакшали нам живот у Српској.

 1. Ова дејтонска долина плача коју неки БиХ зову, приступила је (НАТО) програму Партнерство за мир још 2006-е године (а ту су и Србија и Русија и све европске и огромна већина азијских земаља). и ту сарадња са НАТО-ом у окриру тог програма није спорна. И ту неки документ који је отишао у Брисел не мора ништа значити.
  Ако је садржај тог документа оно што се тражи у АНП (а то је ипак опширнији документ са неких 160+ страница), онда се игнорисала резолуција НС Српске, самим тим је и понижена ова наша Српска.
  Садржај тог документа не знамо, ваљда ћемо га сазнати у скоријем времену. Имаћемо ту тумачења актера, ту ће нам мрсити свашта нешто, да то (не) значи то, свако ће тумачити како њему одговара.
  Па да сачекамо док откријемо садржај тог долумента, знати чемо тада и ко је вјера а ко невјера.

  1. Као што рекох, није говно већ се пас поср’о! Наредних пар дана РТРС ће да нас убиједи да је ово профактура за С400.

  2. Ствар је већ јасна – ANP је стандардизован документ. Било шта што се тиче тога разматра и усваја Предсједништво.

   Ово што се зове Ивјештај о реформи не усваја и не потврђује нико релевантан, него га доставља канцеларија нека БиХ при НАТОу.

   Дакле дефинитивно нема НАТОa, нема АНПа, остаје да ништа се не ради мимо Србије.

   Друга је прича да ли је то Абу Бакиров пораз. Сматрам да није јер није наравно ни рачунао са тим да ће
   се ишта помјерати према НАТО. Само је затезао и одуговлачио, јер му се може, а и због трампе по кантонима.

   Штету је тиме Абу Бакир само нанио СДСу и ПДПу јер су се превише полакомили за фотеље, а ништа нису направили. Мислим мудри Шаров и још мудрији Мектић, у талу са оним препаметним Црнадком који је строшио у ништа један од најатрактивнијих мандата министра вањских послова. Требали су одмах послије избора да се хитно повуку и прегрупишу. Да смање штету. Велика је штета што немамо бар средњошколски оспособљену опозицију. Како су улудо потрошили ових пет година доле у Техерану, дође ми да плачем. Тек ме туга ухвати кад видим младу наду Станивуковића.

  3. Ne .ˇseri. Svima je jasno da je ovim zapečećena sudbina dejstonske RS koja je i tako bila prevara i bacanje prašine u oči. dok se ta ista prašina ne slegne i sa scene odu oni koji se sjecaju šta je bilo. Gotovo nema više. Piši kraj, i ne kenjaj. Botiću Sedvićarćiću

  4. @ааа
   Е барабо, јест га уситнио. Па промашио цео фудбал.

   Нема у Српској сендвича, него „.. јањећи и прасећи фонд.“

  1. Bravo Simo brate, imaš damu i stav. Počinjem da te cijenim. Definitivno. Naravno, ako se ti kriješ iza tačkice.
   Ja sam za NATO al’ šta nas vuku za nos. Zašto otvoreno ne kažu da je to, to.
   A, ako ne, bravo Tačkice

 2. Trojanski Konj, tako ga u buduće treba zvati, u Srpskom Nacionalnom biću, konačno je skinuo i poslednji djelić maske koju je uspješno nosio i iza koje se uspješno skrivao više od dvadeset godina. Ko se jednom proda đavolu, i s njim tikve počinje da sadi, više nema povratka nazad, i to se definitivno pokazalo upravo danas. Od danas u RS neće biti više ništa kao što je bilo. Počinje nova era. Početak kraja snova koji su i tako bili nerealni od potpisivanja Dejtonskog sporazuma kada nam je imaginarno data RS, da bi je kada se za to steknu uslovi, a ovim se stiču, definitivno zakucali poslednji ekser u mrtvački sanduk.
  Ko izađe poslednji neka ugasi svjetlo

  1. Na koju temu, druže…
   Što se NATO-a tiče, priča je završena, i tu nema više o čemu da se priča. Priča je ispričana.
   Ja sam za NATO, a ovdje kažem ono što mislim šta to znači za RS.
   Ništa osobno. Samo hoću i moram da budem realan.
   Živio sam i na istoku, i na zapadu. A živio sam, najveći dio života, i u našem Tamnom Vilajetu.
   I veomo dobro znam o čemu pričam.
   Sve ostalo je malo bitno.

 3. Људи не могу да схвате и прихвате оно што се данас догодило. Са далекосежним поледицама. У историји РС ће постојати вријеме прије Рудоњине Одлуке од 19.11.2019. и вријеме послије те одлуке. Ништа више неће бити као што је било

  1. “Ништа више неће бити као што је било“

   Шта има лоше у томе?
   Зар си ти за то да остане овакво стање?

 4. Елем, да и ја коју рекнем:

  Јутрос кад сам видио Реуфа на N1 и чуо његову причу знао сам да ће дан бити буран.
  Реуф је рекао кључну реченицу:

  “Prvo, imamo vlast po Ustavu. Moglo se desiti da nemamo vlast, da su ljudi koji su u institucijama podnijeli ostavke, pa da imate pravni vakuum, da imate problem sa isplatama penzija, plata, u tom slučaju ne biste imali vlast.“

  Изненадило ме да је Реуф признао да би подношењем оставки у СМ, БиХ остала без власти. То је оно што сам ја мјесецима уназад тврдио, али су ме реуфовци из телалука убјеђивали да није тако.

  Да су Мирсо, Аган и Црнадак, или бар двојица од њих тројице поднијели оставке и као разлог навели да то раде јер не желе да дају алиби Бакиру иСДА да уцјењује РС некаквим АНП-ом.

  Да су то урадили сигурно би их народ у РС наградио на следећим изборима. Међутим, ту су шансу пропустили.

  Другу шансу су имали на самом гласању против АНП-а.
  Упорно су причали јалијашку причу да они не дају да АНП дође на дневни ред и код глупог телалука изазивали салве одушевљења, умјесто да су допустили да то дође на дневни ред и онда то глатко одбили. Тиме би се могли похвалити да су они спријечили АНП. Овако су само одлагали одлуку.

  И на крају су као будале улетили у клопку око измјене пословника ПСБиХ.

  http://ba.n1info.com/Vijesti/a392074/Reuf-Bajrovic-Milorad-Dodik-se-nije-snasao-u-Sarajevu-2-1-je-za-BiH.html

  1. Citirati Reufa na ovoj.kao i bilo kojoj temi.ovdje je besmisleno,Znas to i sam.
   Ispadas jedini ovdje „reuf“.

   Nego ;Posto kosta ovaj kuuuca??

 5. Вечерас на БН смо могли видјети запјењеног Бореновића и Мирсе који тврди: “Ništa nije slučajno i svakako da ima veze sa jutrošnjim sastankom, ali mislim da ide (Додик) u Beograd da objasni šta je potpisao.“

  Очито је да Мирсо није у току око Вучића, али јесте Аган који је попиздио када је чуо да је Вучић подржао Додика: “Ovo kompromis,jebe se tebi za RS,idi liječi se,kako su samo bila fina tri dana bez tebe“

  http://www.rtvbn.com/3971904/sarovic-dodik-nije-izdrzao-kapitulirao-je-i-otvo
  https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Mekticev-vulgarni-napad-na-Vucica/569565

  1. Многи заборављају да суштина односа РС према НАТО није одбијање чланства него је суштина у томе да РС неће у НАТО ако то не уради Србија. Ваљда схватате разлику!

   Вучић је изразио задовољство јер је Додик успио да исходује да БиХ има исти ниво сарадње са НАТО као и Србија. т

   У линку доље можете видјети да Србија има ИПАП Индивидуални акциони план који је потписала са НАТО 2014.године.

   Јесте слично АНП, али није исто, као и ово што је потписао Додик јесте слично АНП, али није исто.

   По овом питању ја имам двије жеље:

   1. Да БиХ не уђе у НАТО без Србије
   2. Да Србија и БиХ што прије уђу у НАТО

   http://www.mfa.gov.rs/sr/images/ipap/ipap_srb_05122017.pdf

  2. Што се тиче уласка у НАТО, прво Србија, а прије Србије Русија. Онда у сваком случају и Српска.

  3. 2. Да Русија, Србија и Српска што прије уђу у НАТО.

   Једино, да ли се људима у НАТОу допада ово наше промишљање Симо – тј. ако се њих нешто пита 🙂

 6. Људи никако да схвате да на нашим просторима, регија или не, наши политичари одлучују к’о моја покојна баба Госпава.

  Индикативно је да се састанак Предсједништва, уз доношенје историјске одлуке о уласку у НАТО, одржао уз присуство амбасадира земаља Квинте.

  На нашим просторима тренутно се одиграва свјетски вађна утакмица између САД, ЕУ, Русије, Кине и Турске.

  И онда наши пајаци свако из свог угла тумачи значај донешене одлуке, а у ствари су обични дупелисци и подгузне муве.

  Мени је симптоматично да је Додик експресно отишао у Београд да оданде пуку објасни своју издају. И још, тобође, од Вучића добије похвалу.

  Ништа се не догађа случајно. Чак се ни у дјевојке дијете не нађе случајно.

  Вријеме ће показати колико ће ово бити богубна одлука. За БиХ у цјелини.

  Поново ће наша дјеца ратовати за нечије експанзионистичке интересе.

  1. Zašto jedeš govna a burek košta 2ipo marke???
   Laze Dodik,laže Vučić,laže Ivancov ,svi lažu samo eto ti govoriš istinu …
   Jbali ti bosanski kurdi glavu tu tvoju konjsku

  1. Nisi u toku kurdu ili po tradicionalnom turskom običaju lažeš prvo sebe pa onda i ostale.
   Bosanski kurdi su progutali zabu a komsić čak i govno jer je bio najvise zategao ovih 11 mjeseci.
   Poslije “ nema u nato ako RS neće ,“ pa do “ potpisuj Alija makar bila avlija“
   Da ja vidim sta ce reci kurdi u saray evu kada se objelodani potpisani dokument.
   Vjerovatno prevod na “ bosanski“ jezik zvuci bas onako kako su kurdi i sanjali bili svih ovih 11 mjeseci …dok se nisu probudili-UPIŠANI

 7. Симо П. Ороз19. новембра 2019. у 22:56
  Многи заборављају да суштина односа РС према НАТО није одбијање чланства него је суштина у томе да РС неће у НАТО ако то не уради Србија. Ваљда схватате разлику!

  Shvatamo razliku.
  Srbija je ves dalje otisla pa da i mi pozurimo.

  Ali niko iz nase RS ne shvata da ako se to vec znalo zasto mi toliko otezemo?

 8. EVO ŠTA JE OBJAVIO RADOVAN KOVAČEVIĆ PORTPAROL SNSD-a. I OSTADE ŽIV. A AMERIČKA AMBASADA IZJAVI DA POZDRAVLJA DALJE PRIBLIŽAVANJE BIH ALIJANSI.
  KOME D AVJERUJEMO. ALI NEŠTO NEĆE DA OBJAVE DOKUMENT.
  evo izjave, pa prosudite sami :

  „Predsjedništvo BiH je usvojilo Program reformi BiH, a ne Godišnji nacionalni program (ANP). Taj dokument niti je usvojen, niti je dogovoreno da će biti usvojen. Članovi Predsjedništva BiH dogovorili su da će dan poslije imenovanja Vijeća ministara u Predstavničkom domu biti usvojen Program reformi BiH koji ne predviđa članstvo u NATO i ne može se smatrati ANP-om, čime prestaje proces približavanja BiH NATO savezu“, naglasio je Kovačević.

  On je pojasnio da Program reformi BiH predviđa saradnju BiH i NATO-a po principu koji imaju zemlje koje nisu članice ovog saveza, niti imaju ambiciju da to budu, uključujući i Republiku Srbiju.

  „Ni BiH, a samim tim ni Republika Srpska, neće sarađivati sa NATO savezom više nego što sarađuje Srbija i ovo je prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na zvaničnom nivou a koji ne teži niti prejudicira da BiH postane članice tog saveza“, istakao je Kovačević.

  On je dodao da će za svaki budući aranžman BiH sa NATO savezom biti potrebna saglasnost svih u BiH.

  „SNSD je sve vrijeme govorio da ne podržava članstvo BiH u NATO, ali nije protiv saradnje i od toga nismo odstupili ni današnjim dogovorom u Predsjedništvu BiH, niti smo na bilo koji način prekršili Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti“, naglasio je Kovačević.

  On je ponovio da je dogovoreno da BiH nastavlja saradnju sa NATO, ali da ne ide u članstvo.

  Kovačević je rekao i da je današnjim imenovanjem Zorana Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara potvrđeno da je godinu dana uzalud kočena implementacija izborne volje građana Republike Srpske.

 9. ‘vako nas godinama grebu u zdrav mozak. Pričaju nam jedno a rade drugo. I narod to vidi ali ko stoka bez pogovora namješta glavu na jaram. Ovaj Lik komunista (bio u SDP-u) i portparol SNSD-a, što Republiku Srpsku otvoreno i javno nazva Republika šumska, zamislite, sada nam ovdje mrsi jaja i priča očigledne laži.
  Pa kretenu Kovačeviću i do sada smo mi imali dovoljno dokumenata za saradnju sa Alijansom NATO i s njima sarađivali i nisu nam trebali novi niti je nove dokumente iko od njih tražio. Ovdje je u pitanju novi korak ka približavanju i ulasku u alijansu, kako reče američka ambasada.
  Ako američka ambasada čestita i kaže da je to novi korak ka ulasku u alijansu, onda je to najbolji pokazatelj šta nam je Bimbo uradio

 10. Naš vajni i Bajni Komšić danas izjavi, FENI :

  „Put BiH ka NATO je deblokiran.To je deblokada NATO puta Bosne i Hercegovine“.

  A naš Kovačević Portparolčić izjavi da nema puta prema NATO-u, nego da je to samo saradnja sa NATO-m.
  Ona ista saradnja koju ima Srbija i koju ima i BiH samo malo drukčije.

  Izluđeni narode, kome da mi povjerujemo. Njima ili našim očima.

  Ja ne vjerujem ni jednima, ni drugima, ni trečima. Ipak vjerujem samo mojim očima.

  Prema tome, kad vidimo taj dokument, a nećemo nikada jer predstavlja (ovi će reći) tajnu bićemo u mogućnosti nešto određenije da kažemo.
  Do tada nam ostaje da vjerujemo „Našima“, mada su nas oni i doveli na rub provalije.
  Nadamo se da neće biti sa Vođom iz Domanovićeve pripovjetke.

 11. Usput budni rečeno, čestitam Nikoli što je izdržao evo već nekoliko rekordnih sati i nije vještački vratio svoje saopštenje u prve borbene redove. Ovo se doima gospodski, Nikola. Ako tako nastaviš, biću slobodan da konstatujem da „svakim danom u svakom pogledu sve više napreduješ“. Brate Nikola.
  Da ne nosiš ime sveca moje Krsne slave, opleo bih te i uzduž i poprijeko. Ovako.
  Drži se i ne nasjedaj na provokacije. Vidio sam da su te vještački skidali, ali i to je život. Tražio si pa sada malo gledaj.
  Ali, strpljen, spašen. kaže narod.

 12. Ovim maloumnim dušebrižnicima bi bolje bilo da pročitaju današnju izjavu nato-štaba iz brisela povodom poslanog dokumenta nego da nagađaju „je’l trudna ili nije“.
  Komsic i dzaferovic su morali progutati zabu i popustiti Dodiku !
  Dakle niti je anp poslan niti map aktiviran ali je zato Mile sastavio Savjet Ministara i time se i oficijelno posrao na Šarova glupana i frlju !!
  Slijedi konačna demontaža esdeesa i pedepea na paramparčad.
  Šarov bi mogao i u pržun
  Frljo će najvjerovatije promijeniti dres
  A za glupana je spreman transpirt na Sokolac
  I TO POD ROTACIJOM !!!!

  1. Pa dogovorili se šta će da izjave a da ne talasaju masu. Da mi sačekamo malo šta će Rusi reći. To će meni biti mjerodavno. Ako oni kažu OK, i za mene će biti OK.
   Sve to o čemu ti pričaš BiH je imala i nije zbog toga da donosi nove dokumente za ono što je već odlučila. Ali ovdje se radi na novom dokumentu, vidjećemo kakvom, na kome je Aliansa insistirala. Zašto bi oni insistirali samo na saradnji ako ta saradnja već postoji. Biće da ovdje nekima nedostaje i logike a za pamet neka kažu drugi.

  2. Po tvojoj logici Dodik leti 5x godisnje u Rusiju da bi na kraju dao saglasnost za nato ????
   Trči u Beograd da bi slagao Vučića na čijoj je desnoj strani i kada djeca otvaraju čokoladu u Beogradu ???
   Nema logike sine tvoja konstatacija
   Uživaj