НАТО увјежбава звецкање оружјем по српском мору

Испловљењем бродова који учествују на Адрион лајв екс 19, започео је серијал вјежби на мору у које су се укључили и хеликоптери Ваздухопловства Војске Црне Горе „Газела“ и Белл 412 ЕПИ, као и италијански ХН 90, са којима су увјежбавани поступци трагања и спашавања.

среда, 26 јуна, 2019 / 16:51

Како су казали из монтенегринског Министарства одбране, сваки брод добио је одређену зону за претраживање.

„У додијељеном рејону претраге синхронизована је акција морског и ваздушног претраживања, са Беллом и нашим патролним бродом ‘Дурмитор’, у циљу спасавања утопљеника, а према сценарију вјежбе. Хеликоптер ХН 90 коришћен је са италијанског брода Ф-597 ‘Антонио Марцеглиа’, који учествује у вјежби“, наводи се у саопштењу.

. .
Поред тога, додају из Министарства, увјежбавано је тактичко маневрисање и разрађиване процедуре здруженог пловљења групом од седам бродова.

„Изведено је неколико основних формација: радње маневрисања поморским саставом, као и поступци приликом извођења операција поморске блокаде. Током реализације ових вјежби потврђен је висок ниво интероперабилности између поморских снага Адрион иницијативе, наводи се у саопштењу.

. .
Све земље учеснице вјежбе Адрион ливеx 19 су чланице НАТО.

Бродови који учествују на вјежби Адрион лајв екс 19 су: италијански Ф-597 „Антонио Марцеглиа“, хрватски ООБ-31 „Омиш“, словеначки ВНЛ-11 „Триглав“, албански П-133 „Лиссус“, грчки П-69 „Кристаллидис“ као и два брода Морнарице Војске Црне Горе, П-105 „Дурмитор“ и ПР-41 „Орада“.

Вјежба, чији је домаћин Војска Црне Горе трајаће до 28. јуна.

. .
Из тог владиног ресора су истакли да ће припадници Морнарице Војске Црне Горе имати прилику да још једном потврде да су способни и обучени за извршавање постављених задатака како из домена националне безбједности, тако и на задацима колективне безбједности у склопу НАТО-а.

Вјежба је прошле године одржана у Албанији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *