НАТО: На Косову ће бити мирно, ми смо га направили агресијом

НАТО не види никакву истинску пријетњу по стабилност и безбједност Косова и региона, али сматра да је ситуација "крхка" због застоја у дијалогу Београда и Приштине и да се зато морају избјећи изазовне политичке поруке и потези на обје стране.

субота, 14 априла, 2018 / 17:00

То су агенцији Бета у Бриселу рекли извори у сједишту НАТО, истакавши да је "српски предсједник Александар Вучић у праву кад каже да би неки сукоб у региону то подручје гурнуо осјетно уназад".

Извори у Бриселу су додали да је "сасвим природно" то што предсједник Вучић и други српски лидери у контакту с челницима НАТО траже да се утиче на то да Приштина спроведе оно што је договорено и потписано у дијалогу с Београдом, јер дијалог води трајнијем рјешењу и "напреднији и демократски Косово и Србија ће се свакако боље разумјети и сарађивати".

Функционери у НАТО-у су жељели да укажу на то да је Србија сад изгледан кандидат за чланство у Европској унији и да су за то од кључне важности безбједност и стабилност.

Они су нагласили да ће Кфор на Косову наставити да јамчи за безбједност и заштиту свих житеља и да "НАТО жали што се тврди како Срби на сјеверу Косова нијесу заштићени".

Нато похвалио Вучића, али зато Тачи хвали агресију као 1999.

Званичници Косова подржали су данас ваздушне нападе на војне циљеве у Сирији, као одговор на употребу коришчења хемијских оружја против цивила.

Предсједник Косова Хашим Тачи је рекао да Косово снажно подржава одлуку САД, Велике Британија и Француске да нападну војне циљеве како би се ослабила способност режима сиријског предсједника Башара ел Асада да поново користи хемијско оружје против цивилног становништва.

"Хемијски напади против цивилног становништва су нељудски и они треба да буду окончани. Ми смо убијеђени да западне и цивилизацијске вриједности треба да побиједе било који режим", рекао је Тачи и додао да Косово снажно подржава напоре западноевропских држава да се оконча рат у Сирији и режим предсједника Асада.

Напад на циљеве у Сирији је подржао и премијер Косова Рамуш Харадинај и оцијенио да су напади хемијским оружјем неопростиви.