НАТО ме спријечио да долетим у Београд и направио затворени Балкан

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је данас да је очигледно да Брисел и НАТО желе да у "затворени Балкан" претворе тај регион.

понедељак, јун 6, 2022 / 14:51

Лавров је на конференцији за новинаре у Москви поводом забране прелета авиона руске владе кроз свој ваздушни простор сусједних земаља Србије, гдје је требао да се састане са српским званичницима, истакао да односе Србије и Русије нико неће успјети да сруши.

Он је нагласио да су позвали министра иностраних послова Србије Николу Селаковића да ускоро посјети Русију и да се надамо да његов авион неће бити извргнут казни Брисела, који је изгубио оквире и границе.

Лавров је рекао да посјетом Србији хтио да потврди руски став у вези Косова и БиХ, и "Отвореног Балкана", али да у Бриселу нису хтјели то да допусте.

Он је додао да забрана прелета његовог авиона показује колико далеко НАТО и ЕУ могу да иду у кориштењу најгрубиих средстава на утицај оних које се воде националним интересима и нису спремни да жртвује своје принциме ради оног што намеће Запад.

Лавров је додао да Србија са тачке гледишта Запада не би има слободног избора партнера, што је цинизам и што не чуди, те нагласио да је Запад јасно ставио до знања да ће користити притиске, двоструке аршине, што је показано и 1999. године приликом бомбардовања Србије.

Он је оцијени да ће у вези са овим случајем објавшњења бити више, да ће земље које су забраниле прелет руског авиона рећи да су им наредили, док ће Запад тврдити да су самостално доносили те одлуке.

Лавров је истакао да се десило нешто незамисливо јер је једној сувереној земљи одузето право на остваривање спољне политике.

Црна Гора, Бугарска и Северна Македонија забраниле су синоћ прелет авиона руске владе кроз свој ваздушни простор уочи најављене посјете министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова Србији.

Након тога је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова потврдила да су земље које окружују Србију затвориле небо за авион Сергеја Лаврова, истичући да Москва не прави нову гвоздену завјесу, већ Европа ограђује Русију.Оставите одговор