НАТО и хеликоптерима на Либију

НАТО снаге дејствовале су данас први пут борбеним хеликотперима по циљевима у Либији, саопштено је из Алијансе. "Хеликоптери су гађали војна возила, опрему, као и људство", наводи се у саопштењу, не износећи детаље о локацији напада. У саопштењу НАТО се наводи да је употреба борбених хеликоптера повећала флексибилност проналажења и напада на про-Гадафијеве снаге, који […]

субота, 4 јуна, 2011 / 09:30

НАТО снаге дејствовале су данас први пут борбеним хеликотперима по циљевима у Либији, саопштено је из Алијансе.

"Хеликоптери су гађали војна возила, опрему, као и људство", наводи се у саопштењу, не износећи детаље о локацији напада.

У саопштењу НАТО се наводи да је употреба борбених хеликоптера повећала флексибилност проналажења и напада на про-Гадафијеве снаге, који се крију у насељеним областима.

Алијанса наводи да хеликоптери, такође, повећавају ризик од првих губитака међу војницима Запада, имајући на уму да су хеликоптери лака мета за артиљерију на тлу.

Командант НАТО снага у Либији потпуковник Чарлс Бушар рекао је да је акција била успјешна и да је показала јединствене способности борбених хеликоптера.

"Наставићемо да користимо ове хеликоптере када год и гдје год буде потребно", рекао је он.

Француска и Британија најавиле су прошлог мјесеца да ће распоредити хеликоптере како би појачали рат у ваздуху против либијског вође Моамера Гадафија.

Британска телевизија "Скај њуз" јавила је да су нападе извели хеликотпери типа "апач" са носача авиона "ХМС Оушн" на град Брега на истоку Либије, у коме се налаза важна нафтна постројења.

Исти извор наводи да је погођено више мета, укључујући једно оклопно возило.Оставите одговор