НАТО: Гадафи "није" био циљ напада

НАТО је данас саопштио да нема податке да ли је либијски лидер Моамер Гадафи жив или мртав док је Алијанса негирала да је циљ напада из ваздуха на Триполи била његова ликвидација. "Све мете НАТО-а су војне, што значи да је гађана команда или контролни бункери. Циљ НАТО-а нису појединци", рекао је портпарол НАТО Клаудио […]

среда, 11 маја, 2011 / 08:50

НАТО је данас саопштио да нема податке да ли је либијски лидер Моамер Гадафи жив или мртав док је Алијанса негирала да је циљ напада из ваздуха на Триполи била његова ликвидација.

"Све мете НАТО-а су војне, што значи да је гађана команда или контролни бункери. Циљ НАТО-а нису појединци", рекао је портпарол НАТО Клаудио Габелини из сједишта операције Алијансе у Италији.

На новинарско итање да ли је Гадафи још жив, Габелини је одговорио да немају никакве доказе и "да не знају шта Гадафи тренутно ради."

Борбени авиони НАТО-а извели су у посљедња три дана најјача бомбардовања од почетка мисије 31. марта.

Мете ваздушних напада били су војна база и комплекс који користи Гадафи, који се није појавио у јавности од 30. априла када су у бомбардовању погинули његов најмлађи син и троје унучади.

Алијанса је раније одбацила тврдње Либије да је мета напада била зграда Врховног суда у Триполију и разне друге мете.

Од почетка мисије НАТО 31. марта борбени авиони извршили су укупно 5 968 прелета, укључујући и више од 2 300 ударних мисија.Оставите одговор