НАТО фашисти, овдје вам није мјесто: Проамеричку дебату прекинули активисти

Дебата о америчкој спољној политици и улози САД у савременим међународним односима, која се одржава у Београду, почела је инцидентом када је уводну ријеч предсједника Центра за одрживи развој /ЦИРСД/ Вука Јеремића прекинула група младих узвицима "НАТО фашисти". Група од пет до шест младића у бијелим мајицама на којима је писало "ОУТ АМЕРИЦА" и "Нови […]

четвртак, 11 фебруара, 2016 / 18:00

Дебата о америчкој спољној политици и улози САД у савременим међународним односима, која се одржава у Београду, почела је инцидентом када је уводну ријеч предсједника Центра за одрживи развој /ЦИРСД/ Вука Јеремића прекинула група младих узвицима "НАТО фашисти".

Група од пет до шест младића у бијелим мајицама на којима је писало "ОУТ АМЕРИЦА" и "Нови СКОЈ покрет" окренула се према новом америчком амбасадору у Београду Кајлу Скоту и узвикивала "НАТО фашисти, овде вам није мјесто".

Након краћег инцидента, обезбјеђење је реаговало и извело младиће из хотела у којем се одржава дебата, а полиција их је одвела на испитивање, пренио је "Блиц".

"НАТО не чине фашисти. Да би ушао у НАТО мораш да будеш демократа", одговорио им је декан "Флечер" школе Џејмс Ставридис.

У сали се у тренутку инцидента налазило скоро 1.000 људи, међу којима су били представници руске Амбасаде, као и велики број истакнутих свјетских дипломата.

Међу гостима су били амерички политиколог Џозеф Нај, предсједник вашингтонског Центра за нове америчке студије Ричард Фонтејн и бивши пољски шеф дипломатије и министар одбране Радослав Сикорски.

Повод за одржавање дебате је излазак 5. броја часописа "Хоризонт", који издаје ЦИРСД.Оставите одговор