НАТО: Двадесет година окупације и злостављања

Министарство иностраних послова БиХ и НАТО Штаб у Сарајеву данас су били домаћини изложбе и представљања књиге сјећања поводом 20 година присуства НАТО-а у БиХ. Замјеник министра иностраних послова Јосип Бркић подсјетио је у обраћању окупљенима да су од Дејтонског мировног споразума у БиХ ангажоване међународне војне снаге као снаге НАТО савеза. "Чланство у НАТО-у […]

среда, 20 јануара, 2016 / 14:22

Министарство иностраних послова БиХ и НАТО Штаб у Сарајеву данас су били домаћини изложбе и представљања књиге сјећања поводом 20 година присуства НАТО-а у БиХ.

Замјеник министра иностраних послова Јосип Бркић подсјетио је у обраћању окупљенима да су од Дејтонског мировног споразума у БиХ ангажоване међународне војне снаге као снаге НАТО савеза.

"Чланство у НАТО-у за БиХ значи осигурање мира и провођења реформи у миру у процесу интеграције у ЕУ", рекао је Бркић, који је и шеф Комисије за НАТО интеграцију БиХ.

Бркић је додао да је од Дејтона до данас, БиХ учинила доста у процесу реформи, посебно у сектору одбране која је реализована уз значајну подршку НАТО-а.

Према његовим ријечима, БиХ своју преданост НАТО вриједностима показује на најконкретнији начин – распоређивањем војника који служе под комадом НАТО-а у Авганистану.

Бркић је увјерен да су НАТО и ЕУ комплементарне организације у смислу обезбјеђивања мира и развоја у Европи и шире, те сматра да европске интеграције БиХ нису могуће без чланства у НАТО-у.

Командант НАТО Штаба у Сарајеву бригадни генерал Жизел Вилц истакла је да се континуирано присуство НАТО снага у БиХ у протеклих 20 година трансформисало од провођења Дејтонског мировног споразума и обезбјеђивања мира до пружања помоћи у контексту интеграције БиХ у евро-атлантске структуре.

Она је истакла да одлуку о чланству БиХ у НАТО-у треба да донесу грађани БиХ када за то дође вријеме.

"Без обзира на крајњи циљ, важно је да БиХ задржи динамику и укљученост у НАТО програме и испуни за њих везане обавезе да би се показало не само да је ријеч о кредибилном партнеру у региону и евро-атлантској заједници него, што је још важније, да би се осигурали одбрана, безбједност, стабилност и просперитиет свих грађана БиХ", додала је Вилцова.

Шеф Архивског одјељења Нато Штаба у Бриселу Инеке Десерно представила је књигу сјећања која представља документовани преглед мисије НАТО-а у БиХ, односно Ајфора и Сфора.Оставите одговор