НАТО акција у Егејском мору против кријумчарења имиграната

Чланице НАТО савеза постигле су договор о ангажовању бродова у Егејском мору како би помогле Турској и Грчкој у мисији против криминалних мрежа које кријумчаре избјеглице у Европу, саопштио је данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг. Званичници Алијансе усагласили су се на ноћашњем састанку у Бриселу о начину рада бродова који су послати у Егејско […]

четвртак, 25 фебруара, 2016 / 10:08

Чланице НАТО савеза постигле су договор о ангажовању бродова у Егејском мору како би помогле Турској и Грчкој у мисији против криминалних мрежа које кријумчаре избјеглице у Европу, саопштио је данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Званичници Алијансе усагласили су се на ноћашњем састанку у Бриселу о начину рада бродова који су послати у Егејско море почетком фебруара и њиховој сарадњи са обалским стражама Турске и Грчке те граничном агенцијом ЕУ Фронтекс.

Један од циљева мисије је спасавање избјеглица на мору и њихово враћање у Турску.

"Грчке и турске снаге неће дјеловати у територијалним водама и ваздушном простору друге земље", саопштио је Столтенберг послије састанка.

Односи између Грчке и Турске традиционално су напети, а од када је НАТО 11. фебруара одлучио да пошаље бродове у Егејско море, грчки министар одбране оптужује Турску за покушај поткопавања плана.

Столтенберг је рекао да ће остали бродови Алијансе моћи да плове у територијалним водама Грчке и Турске.

Њемачки канцелар Ангела Меркел и турски премијер Ахмет Давутоглу затражили су од НАТО мисије да помогне у рјешавању највеће мигрантске кризе послије Другог свјетског рата.Оставите одговор