Наставља се суђење терористима из Бугојна

САРАЈЕВО – У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење припаднику вехабијског покрета Харису Чаушевићу и још петорици оптужених за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 27. јуна прошле године. Суђење ће бити настављено саслушавањем свједока Тужилаштва БиХ Муамера Караџе и Мугдима Шкандре. Тужилаштво БиХ терети Хариса Чаушевића, Аднана Харачића и Насера Палисламовића да […]

понедељак, 18 априла, 2011 / 08:48

САРАЈЕВО – У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење припаднику вехабијског покрета Харису Чаушевићу и још петорици оптужених за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 27. јуна прошле године.

Суђење ће бити настављено саслушавањем свједока Тужилаштва БиХ Муамера Караџе и Мугдима Шкандре.

Тужилаштво БиХ терети Хариса Чаушевића, Аднана Харачића и Насера Палисламовића да су починили терористички чин наношења велике штете БиХ при чему је с умишљајем убијена једна особа, док су Емин Османагић, Харис Шпаго и Неџад Кешко оптужени за кривично дјело помоћ починиоцу послије учињеног кривичног дјела.

Током активирања импровизоване експлозивне направе, коју је Чаушевић поставио на зид Полицијске станице у Бугојну, погинуо је полицајац Тарик Љубушкић, теже је повријеђена полицајка Едина Хиндић, а лакше повреде задобило је још неколико полицајаца.

Полицијској станици нанесена је материјална штета већа од 506.000 КМ, док је на оближњим стамбено-пословним објектима и неколико аутомобила штета процијењена на више од 213.000 КМ.

У оптужници се наводи да је циљ оптужених био застрашивање становништва и озбиљна дестабилизација основних политичких, уставних и друштвених структура БиХ.

На претходном рочишту, које је одржано 4. априла, супруга погинулог полицајца Тарика Љубушкића, Мерсиха Љубушкић, затражила је од Суда БиХ да казни починиоце овог злочина.

Као свједок Тужилаштва БиХ и оштећена страна у предмету "Харис Чаушевић и други", она је најавила и подношење имовинско-правног захтјева за накнаду материјалне штете и душевне боли који су њеној дјеци и њој нанесени том приликом.

Полицајка Едина Хиндић, која је у овом нападу задобила повреде опасне по живот, потврдила је том приликом да има амнезију и да се уопште не сјећа шта се и како догодило тог кобног јутра.

Управо због амнезије кључног свједока, браниоци оптужених су одложили њено испитивање за крај судског процеса, надајући се да ће јој се у међувремену вратити памћење и да ће бити у стању да одговори на одређена питања.