Наставља се понижавање пензионера РС

Министар рада и социјалне политике Федерације БиХ /ФБиХ/ Перица Јелечевић изјавио је да су урађене измјене закона којима би била укинута дискриминација пензионера повратника из Републике Српске /РС/, али федерални Парламент то није подржао. "У Парламенту су те измјене закона ‘пале’ углавном из политичких разлога, а и тада сам упозоравао да можемо направити веће проблеме […]

четвртак, март 10, 2011 / 10:03

Министар рада и социјалне политике Федерације БиХ /ФБиХ/ Перица Јелечевић изјавио је да су урађене измјене закона којима би била укинута дискриминација пензионера повратника из Републике Српске /РС/, али федерални Парламент то није подржао.

"У Парламенту су те измјене закона ‘пале’ углавном из политичких разлога, а и тада сам упозоравао да можемо направити веће проблеме за буџет. Нејасно је зашто није прихваћено да се исплаћује разлика у пензији, јер нема много пензионера повратника из РС у ФБиХ. Посљедњом пресудом имамо гору ситуацију да се оптерећује Пензиони фонд ФБиХ", рекао је Јелечевић за "Независне новине".

Он је нагласио да ће се нова влада ФБиХ морати позабавити најновијом пресудом Европског суд за људска права у Стразбуру у корист двоје пензионера да се исплата пензија врши преко Федералног завода ПИО/МИО, али и другима које ће утицати на буџет, те очекује више разумијевања од посланика који усвајају законе.

Иван Рогић, замјеник директора Завода МИО/ПИО ФБиХ, није упознат са детаљима пресуде, али је свјестан да ће је испоштовати.

"Завод ради у складу са законима и одлукама које доносе Парламент и Влада ФБиХ, а пресуде треба поштовати. Сада немам податке колико би било финансијско оптерећење за Фонд провођењем те пресуде и сачекаћемо одлуке надлежних органа", навео је Рогић.

Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио је у корист Млађена Шекеровића и Анке Пашалић у вези са њиховим захтјевом да им се исплата пензија врши преко Федералног завода ПИО/МИО, гдје су и остварили право на пензију до априла 1992. године, саопштено је из Фонда ПИО Републике Српске.

У саопштењу се наводи да се овим пресудама потврђује принцип на којем се заснива тужба Фонда ПИО према Федералном заводу ПИО/МИО из априла 2005. године да свих 38 000 људи, колико их је тада било, преузму на исплату, без обзира да ли живе у РС, ако су пензију остварили на подручју садашње ФБиХ.

Тренутно има 25 845 корисника које на исплату треба да преузме Федерални завод, а Фонда ПИО РС мјесечним исплаћивањем пензија за те кориснике изгуби 8,3 милиона КМ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *