Наставак Аватара: У три димензије без наочара

Филм Аватар 2 који је у припреми садржи најсавременију технологију која ће публици омогућити да доживе 3Д без коришћења наочара

субота, 8 јула, 2017 / 19:26

Ако сте уживали у филму Аватар, редитељ Џејмс Камерон се нада да ће вас његовим наставком изненадити. Његова продукцијаска кућа Лајтсторм обновила је петогодишњи уговор са компанијом Кристи Дигитал у циљу унапређења 3Д технологије у филмске сврхе.

Као дио договора, филмска продукцијска кућа имаће приступ пројекционом систему Кристи Мираж 4КЛХ РГБ чија је специфичност могућност приојекције 3Д садржаја у резолуцији 4К уз велику брзину смјењивања кадрова (120 фрејмова у секунди).

Камерон је изјавио да је дуго покушавао да нађе начин да избјегне 3Д наочаре и да гледаоцима пружи боље искуство. РГБ ласерска пројекција ради на принципу одвојених црвених, плавих и зелених ласера који производе свјетлост.

Дивикс за данас: Аватар

"Да би се избрисале границе дигиталног биоскопа потребни су визионари, истомишљени сарадници и то је за нас био Кристи. Прије неколико година почели смо сарадњу која је показала као добра, тако да сам задовољан што смо обновили уговор", изјавио је Камерон.

У питању је исти систем пројекције који је коришћен и у филму Били Лин’с Лонг Халфтајм Вок у режији Анг Лија. Снимање са брзином од 120 фрејмова о секунди је много сложеније од стандарне брзине (24фтс), што га чини веома скупим.

Само шест биоскопа на свијету опремљено је да прикаже Лијев филм у највећој резолуцији и максималној брзини кадрова, тако да су додатне верзије филмова направљене у мањим резолуцијама како би могле да буду приказане у другим биоскопским салама.Оставите одговор