Насљеднице Југославије у Сарајеву дијеле очевину

САРАЈЕВО – Помоћник министра финансија и трезора БиХ Зенит Келић изјавио је данас да ће Сарајево, као домаћин састанка Комисије за сукцесију бивше СФРЈ, наредну седницу заказати за другу половину априла. „Пошто је до сада било неких техничких проблема са Србијом везано за кратке рокове када смо заказивали састанке, сада смо одлучили да реагујемо раније […]

петак, 11 марта, 2011 / 11:54

САРАЈЕВО – Помоћник министра финансија и трезора БиХ Зенит Келић изјавио је данас да ће Сарајево, као домаћин састанка Комисије за сукцесију бивше СФРЈ, наредну седницу заказати за другу половину априла.

„Пошто је до сада било неких техничких проблема са Србијом везано за кратке рокове када смо заказивали састанке, сада смо одлучили да реагујемо раније и закажемо састанак за другу половину априла”, рекао је Келић агенцији Бета.

Према његовим ријечима, остављен је временски простор да владе земаља насљедница могу да се консултују око својих ставова о питањима о којима ће се разговарати.

Келић је казао да ће се на састанку у Сарајеву разговарати о цјелокупној имплементацији Споразума о сукцесији, а издвојена тачка ће бити питање мјешовитих банака.

Келић је објаснио да је тадашња Народна банка Југославије, чији је правни насљедник садашња Народна банка Србије, на свом рачуну 90-тих година имала 645 милина долара. Међутим, 2001. године на великом састанку сукцесора у Бечу је закључено да је на рачуну остало свега око 56,6 милиона долара.

„Због тога морамо разговарати о расподјели новца из мјешовитих банака. Од 2001. године је одржано 15 састанака, а до данас нисмо нашли одговор на питање гдје и како је тај новац потрошен”, рекао је Келић.

Он је истакао да је само Србија имала приступ новцу НБЈОставите одговор