Нашла се Лубардина „Индустријализација“

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је данас да слика Петра Лубарде „Индустријализација“ није нестала и одржао конференцију за медије у простору Дома синдиката испред умјетничког дјела.

понедељак, октобар 23, 2017 / 18:34

„Она је овдје, дакле постоји, дакле није мистерија, дакле није нестала ни украдена и надам се да послије овог сазнања имате разлога за неку врсту задовољства“, рекао је Вукосављевић у Сценској кули Дому синдиката која се тренутно реконструише.

Лист „Блиц“ објавио је данас текст да је Лубадина слика, чија се вриједност процјењује између пола милиона и милион еура, нестала током реновирања Дома синдиката.

„Стичем утисак да смо овом данашњом насловном страном свједоци додатног импулса таблоидизације и карневализације медијског простора“, рекао је министар и додао да неће тужити лист „Блиц“ због ширења лажних вијести.

„То је акт милосрђа, не желимо да оштетитмо фонд за плате“, рекао је Вукосављевић и додао да су новинари листа „Блиц“ 18. октобра добили јасан одговор министарства да се слика налази у холу Дому сндиката.

Он је демантовао писање листа о вриједности слике, наводећи да она још није проглашена културним добром и да њена вриједност још није утврђена.

Према његовим ријечима, Музеј савремене умјетности је надлежан да прогласи слику културним добром и на захтјев Министарства културе у току је поступак утврђивања њене вриједности.

Директор дворане Дома синдиката Игор Станковић објаснио је да је та слика неутуђиви дио објеката, а да је објекат у власништву Савеза самосталних синдиката Србије.

Након што су Вукосављевић и Станковић дали изјаве, на њихов захтјев запослени радници почели су да скидају заштитне фолије не би ли јавности показали Лубардино дјело.

На питање агенције Бета да ли ће се слика оштетити скидањем заштитне фолије у сали у којој се изводе радови, одговорено је да неће и да ће слика одмах бити поново заштићена.

Слику је Лубарда наликао 1959, а у холу дворане Дома синдиката је од 1961. године када је одржана оснивачка скупштина Самита несврстаних.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *