Наши из Брисела: Биће притисака, неће санкција

Шеф Представништва Републике Српске у Бриселу Марио Ђурагић изјавио је да се у наредним мјесецима могу очекивати притисци Европске комисије на власти у БиХ како би провеле пресуду Европског суда за људска права у случају "Сејдић-Финци", али не и санкције према политичарима или нешто слично. "Разлог за то је чињеница да кључ за испуњење пресуде […]

недеља, 3 фебруара, 2013 / 10:19

Шеф Представништва Републике Српске у Бриселу Марио Ђурагић изјавио је да се у наредним мјесецима могу очекивати притисци Европске комисије на власти у БиХ како би провеле пресуду Европског суда за људска права у случају "Сејдић-Финци", али не и санкције према политичарима или нешто слично.

"Разлог за то је чињеница да кључ за испуњење пресуде лежи у Федерацији БиХ, али и због тога што санкције такве врсте никада нису донијеле ништа добро", рекао је Ђурагић.

Он је за данашњи "Прес РС" истакао да је истрајавање на два преостала услова јасна порука европског комесара за проширење Штефана Филеа током недавног обраћања Парламентарнојс купштини Савјета Европе, да без провођења одлуке "Сејдић-Финци" избори 2014. године неће бити у складу са европским стандардима, те да се та порука већ може сматрати притиском.

"Њихов званичан став јесте да је потпуно провођење два преостала услова неопходно за даљи напредак, односно подношење `кредибилне` апликације и да се у том смислу не треба очекивати промјена става ЕУ. Теоретски, ако би се током прољећа постигао политички договор, а до љетне паузе у потпуности имплементирао кроз законодавна тијела БиХ, било би реално очекивати да апликација буде прихваћена до краја године, што би значило почетак нове фазе БиХ у процесу интеграција", навео је Ђурагић.

Према његовим ријечима, Бриселу је приоритет да ријеши питање Србије и Приштине, а што се тиче БиХ, ако буду ријешени услови за подношење апликације, ова година се сигурно може прогласити годином деблокаде европског пута, али, ако се то не деси – биће то само још једна од изгубљених година.

"Добро је гајити оптимизам, али лично мислим да Република Српска нема искреног партнера у Федерацији БиХ у погледу даљих ЕУ интеграција и ближе сам мишљењу да ће и ова година протећи у политизацији интеграционог процеса без оствареног напретка", сматра Ђурагић.

Он је додао да је послије отварања Представништва Републике Срспке у Бриселу знатно промијењена уврежена слика европске јавности о Српској, наводећи да су покренули цијели низ активности усмјерених између осталог и на што успјешнију економску сарадњу са чланицама ЕУ.

"Тренутно преговарамо о извозу свјежег воћа из Српске, а прошле године смо, између осталог, у више наврата одрадили и медијску кампању с циљем провлачења европских туриста на наша туристичка одредишта, прије свега Јахорину", закључио је шеф Представништва Републике Српске у Бриселу Марио Ђурагић.0 КОМЕНТАРА

  1. Mario Đuragić, šef predstavništva RS u Briselu;da su se pokrenuli CIJELI NIZ aktivnosti usmjerenih na što uspješniju saradnjusa članicama EU…
    Neka nama Mario kaže koliko li nas on košta, a predsnosti i uspjehe ovoga i svih predstavništava u svijetu osjećamo na svojoj koži.
    Čiji li je ovo sestrič, bratić, čiji kum, zet ili prika? Kao i onaj Perović iz Moskve. Znam sigurno da nisu djeca poginulog borca , niti nekog invalida, ili nezaposlenog sirotana.E, rs ,ovakva kakva li si , jebem te!