Наша странка за њихову БиХ

СДП и ДФ-у могу бити поносни – њихову епску борбу за права Осталих наставит ће изгледа Наша Странка. И то баш у главу. Наиме Нашостранковци редовно на маргини остављају стварне припаднике Осталих док профитирају дјеца која су припадници конститутивне већине, но за потребе апанажа се лажно изјашњавају као Остали. пише: Глориа Лујановић То наравно не […]

уторак, 12 јануара, 2016 / 13:41

СДП и ДФ-у могу бити поносни – њихову епску борбу за права Осталих наставит ће изгледа Наша Странка. И то баш у главу. Наиме Нашостранковци редовно на маргини остављају стварне припаднике Осталих док профитирају дјеца која су припадници конститутивне већине, но за потребе апанажа се лажно изјашњавају као Остали.

пише: Глориа Лујановић

То наравно не смета Предрагу Којовићу да на трибини о дискриминацији грађана у жупанијским Уставима изјављује како “Живимо у диктатури конститутивних народа”, у којој је један велики број људи дискриминиран Уставом“.

Једини прави диктатори над Осталима у БИХ управо су људи око Наше странке. Нитко није преотео толико мјеста БХ Њемцима, Жидовима, Пољацима, Талијанима и Ромима у БИХ колико чланови наше странке, дјеца конститутивних бракова која се за потребе каријере преко ноћи “престају тако осјећати”, као њихови очеви и мајке, и из наводног надиидентитарног протеста дижу свој глас против идентитета својих родитеља.Постају ли они тиме мањина? Не. Но према неком чудном тумачењу БХ закона наводно Да.

Узмимо примјер наводног осталог, Жељка Комшића. Је ли он Остали зато што је дијете српско хрватског брака? Је ли дискриминиран или повлаштен? Тко би смио забранити Жељку Комшићу да се након аплицирања на хрватске позиције сада мало налакти на фотељама које припадају Србима? Апсолутно нитко. Под увјетом да то уради правно исправно и политички коректно. Макар једном у животу.

Једини неморалан потез Жељка Комшића био би узети фотеље које припадају Жидовима нпр. Дакле Осталима. Било би неморално да учини оно што је учинила Сабина.

Јер Жељко ни по чему није Остали, као ни Сабина Чудић, и он, као и она су дјеца конститутивних народа, конститутивних бракова, били они моноетнички или мјешано. Небитно је како се они у својој нутрини осјећају. Какав би каос настао у другим земљама Еуропе када би квоте за мањине отимали припадници већинског народа пуким изјашњавањем?

Инстаграм социјалисти, радничка класа фотељаша из Њихове странке, излетима по Јахорини и по којим хасхтагом створили су и идеологизирали стотине нових клонова За Остале спремних, младеж која чита поезију Стојића Миле, док Ахмеда Бурића сматрају тек мало бољим књижевником него Јасмина Имамовића јер како кажу “ фабуларно је господин конзистентнији”

Нашастранкисти су једина права раја, урбана раја, која “ има пријатеља других националисти”, “ дружи се баш са свима, не гледа то тко је које вјере”, “ студирали смо вани”, “прич’о ми стари како је прије фино било, све братство и јединство.

Као (не)изравни промицатељи унитарног назионализма у БиХ, већинског, доброг БХ национализма, истовремено су и заговорници толерантног друштва најширих грађанских слобода ма колико им партијски програм био програм класичне талионице идентитета. Борци су за наводно демократску државу но неће им сметати ако пође покоји закон фашистичког садржаја, инспириран рецимо Мустафићевим представама о стоци ситног зуба, представама којима иронично исмијава кршења права мањих народа у БИХ.

Прича Нашстранкиста давно је већ виђена. Једна испразна и већ виђена прича која не пали у корпусима конститувних народа, али пали код страних велепосланстава, донатора, спонзора што је сасвим довољно јак разлог да и даље финанцијски берекет расте док Сејдић и Финци шуте и гледају како “ питање Осталих” постаје питање на којем Сабина Ћудић дере грдну лову за своју модерну облеку, а Мустафић за представу о том како му је Министарство културе ФБИХ понизило “интернационални театарски фестивал”.

Иритантна борба против подијељених друштава и градова за што по дефаулту оптужују националне странке, интензивирана борба против корупције, национализма, сепаратизма и свих других изама – снажно и одважно, постањем фотки са неким мотивирајућим цитатом Сабине Убер. Ивана Ореланска би имала што научити од ових храбрих синова и кћери Босне. Само лажна љевица може политичарити о феминизму, листама 50 50 и вјеровати да то није знанствено-фантастична прича у БиХ.

Код донатора пролазе само панел дискусије у удобним сарајевским хотелима о правима жена а чињеница да на само сат времена од тих хотела живе дјевојчице којима се ускраћује право на образовање и побједу у натјецању спеловања није оно што је занима. Ламентирање о родној равноправности је драмакул и пожељно ако си прије тог Босанка и Херцеговка, грађанка БиХ, па тек послије жена.

Наша странка је заправо, правно регистирани политички спин како би политички маргиналци постали прорачунски корисници, и дерачи страњских пара

Политичке фантазмагорије екипе из НС-а који су окупирали термин “правих грађана БиХ” су скоројевићи, са дугим пописом некретнина који у скупоцјеним одијелима и спортским аутомобилима, између хобија “израде и дизајна уникатних торби” у лакираним салонкама/ мокасинкама шеткају по бх. блату и покоји пут стресу прашину са шешира широког обода.

Досадно и грађански неувјерљиво.

Баш као и Којовићева изјава о диктатури конститутивних народа.0 КОМЕНТАРА

 1. Какав би каос настао у другим земљама Еуропе када би квоте за мањине отимали припадници већинског народа пуким изјашњавањем?

  ………………………………………………………………………………………………..

  A kako se nečija nacionalnost utvrđuje i na kojem mjestu, ako ne pukim izjašnjavanjem?

 2. u evropskim zemljama je nacionalnost tj. nacionalna pripadnost drugačije definisana… pa se ne može porediti.. kada demokratiju svedeš na zastupljenost „nacija“ u odlučivanju u nedostatku političkih programa i opredjeljenja po programima onda dobijemo ovo.. ne vidim čemu čuđenje.. pa i u“onoj“ BiH konstitutivnim je bila zagarantovan procenat zastupljenosti u institucijama i vlasti..

 3. У Јужном Тиролу лијепо изврше попис. На попису буде Х% Аустријанаца, У% Италијана и нешто мање од 2% осталих. Једино правило које имају је да у јавним службама мора бити таква заступљеност. За остало ни ич.;)

 4. „Небитно је како се они у својој нутрини осјећају. Какав би каос настао у другим земљама Еуропе када би квоте за мањине отимали припадници већинског народа пуким изјашњавањем?“

  Najdobronamjernije predlažem da Frontal skine ovaj tekst sa portala. Radi sebe, a posebno radi pisca teksta Glorie.
  Obaveza medija koji prenosi informativne sadržaje bi trebalo da bude i urednička odgovornost i prvi filter za raščišćavanje površnosti i nejasnoća u tekstu.
  Tako Uredništvo štiti integritet medija, ali i autore od paušalnih ocjena i nedorečenosti – u suprotnom sve postaje negacija slobode.

  Zato, ako ni autorica niti iko iz Uredništva Frontala ne ože dati konkretan primjer za to:

  – kako se u „drugim zemljama Evrope“ utvrđuje nečija nacionalna pripadost osim „pukim izjašnjavanjem“ o tome kako se oni u vlastitoj „nutrini osjećaju“

  … bolje je skloniti tekst jer je ovako on samo dokaz tome da i autorica i Uredništvo pišu o nečemu o čemu nisu dovoljno informisani.

 5. @алекс
  Јасно је као дан да остали могу припадати само некој већ идентификованој групацији мањина. У јужном Тиролу сви су држављани Италије, али то не значи да се народносно изјашњавају као Италијани. Оно што је занимљиво јесте да се нико не либи бити оно што јесте. Код њих нема ни ескима ни тиролаца, ни јужних тиролаца . А имају као службени језик и ладински, јер је тамо тај језик на неки начин преживио, но немају ладине као народ.
  Код нас је проблем и даље тоатлитарно размишљање и манифестује се и код националних странака и код наводних противника на једнак начин-искључивошћу. Као се то лијечи? Па чини се само протеком времена, али и расправом на ове теме.;)

 6. „Код нас је проблем и даље тоатлитарно размишљање и манифестује се и код националних странака и код наводних противника на једнак начин-искључивошћу.“

  upravo tako.. to i rekoh u prvom komentaru. ako „oni“ ovako što se onda čudite da „ovi“ onako..

  meni lično potpuno svejedno jer nemam koristi ni od jednog ni od drugog…a vazda ono što jesam..

  jeste, sklonost totalitarizmu i autoritarizmu.. što se može lako shvatiti kada se iščitaju radovi o ulozi instrukcija koje su uvijek išle uz popise.. to je istorija koju vrijedi učiti samo ako se procesi žele shvatiti. .. predugo ovo traje..