НАСА: На свемирској станици не можемо без Руса

Званичник НАСА Чарлс Болден изјавио је да САД немају резервни план за одржавање Међународне свемирске станице, ако Русија одлучи да се повуче из заједничке операције, објавио је "Хјустон кроникл”. „Морали бисмо да се евакуишемо. Натјерали сте ме да вам одговорим и ја сам вам дао праве одговоре. Не желим никога да доводим у заблуду”, рекао […]

недеља, март 8, 2015 / 14:30

Званичник НАСА Чарлс Болден изјавио је да САД немају резервни план за одржавање Међународне свемирске станице, ако Русија одлучи да се повуче из заједничке операције, објавио је "Хјустон кроникл”.

„Морали бисмо да се евакуишемо. Натјерали сте ме да вам одговорим и ја сам вам дао праве одговоре. Не желим никога да доводим у заблуду”, рекао је Болден.

Он је истакао да су обје земље у великој мери међусобно зависне и да би погоршање односа и престанак важења њиховог споразума довео до гашења ове свемирске станице, вриједне 140 милијарди долара, пренио је Спутњик.

Питање континуиране сарадње САД и Русије на Међународној свемирској станици дошло је у први план због погоршања дипломатских односа двије земље изазваног ситуацијом у Украјини.

Русија обезбјеђује транспорт за америчке астронауте до међународне станице у орбити, док приватне компаније као што су „Боинг” и „Спејс Икс” раде на алтернативним методама за превоз астронаута.

Међутим, њихови планови неће уродити плодом најраније до 2017. године, што повећава забринутост за судбину америчког свемирског програма, преноси СпутњикОставите одговор