Народна скупштина: Сретна нова буџетска година

Народна скупштина Републике Српске усвојила је вечерас по хитном поступку Буџет Српске за наредну годину у износу од 1,945 милијарди КМ. Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија истакао је да је буџет са приходовне стране рестриктивно планиран. Тегелтија је навео да је очекивани износ укупних пореских и непореских прихода у буџету Српске у 2013. години […]

уторак, децембар 4, 2012 / 20:23

Народна скупштина Републике Српске усвојила је вечерас по хитном поступку Буџет Српске за наредну годину у износу од 1,945 милијарди КМ.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија истакао је да је буџет са приходовне стране рестриктивно планиран.

Тегелтија је навео да је очекивани износ укупних пореских и непореских прихода у буџету Српске у 2013. години 1,531 милијарду КМ.

Он је рекао да су пројекције прихода у буџету за наредну годину засноване на кретању у ранијем периоду и периоду десет мјесеци 2012. године, ребалансу буџета за 2012. годину, укључујући једнократне утицаје и процијењене ефекте законских одредаба на појединим врстама прихода.

„Приједлогом буџета за 2013. годину расходи за лична примања смањени су за 56,5 милиона у односу на ову и износе нешто више од 642 милиона КМ“, рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да су дознаке за социјалну заштиту повећане са 237,8 на 254,8 милиона КМ.

„Највеће повећање у овој категорији односи се на борачки додатак. Предвиђено је да овогодишња издвајања за борачки додатак буду повећана са 34,7 милиона на 49,3 милиона КМ. За програм социјалног збрињавања радника у овој години издвојено је десет милиона марака, а за 2013. планирано је 13 милиона КМ“, додао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, благо повећање предвиђено је за породичне инвалиднине, док су исти износи као и ове године планирани за одликоване борце, те цивилне и личне инвалиднине.

Против буџета Српске гласали су посланици СДС-а, ПДП-а, посланик ПУП-а Илија Стеванчевић и СДП-а БиХ.

Након Народне скупштине Републике Српске, и Вијеће народа Српске вечерас ће се изјашњавати о Економској политици и буџету Српске за наредну годину.

Посебна сједница Народне скупштине биће настављена сутра разматрањем по хитном поступку Приједлога закона о извршењу буџета Српске за наредну годину и Приједлога закона о доприносима.

На сједници ће бити по хитном поступку разматрани Приједлог закона о платама запослених у јавним службама Републике Српске и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама запослених у области просвјете и културе Републике Српске.

Наставак посебне сједнице заказан је за 10.00 часова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *