Напредњаци предложили министре

Влада Србије на чијем челу ће бити Александар Вучић имаће 16 министарстава и два министра без портфеља, саопштено је након сjеднице Главног одбора странке. Напредњаци су предложили укупно девет кандидата за министре. Остале одлуке о рјешењима за министре донијеће коалициони партнери напредњака а сутра ће бити познат комплетан састав владе, рекао је потпредсједник СНС-а Небојша […]

петак, 25 априла, 2014 / 22:35

Влада Србије на чијем челу ће бити Александар Вучић имаће 16 министарстава и два министра без портфеља, саопштено је након сjеднице Главног одбора странке.

Напредњаци су предложили укупно девет кандидата за министре.

Остале одлуке о рјешењима за министре донијеће коалициони партнери напредњака а сутра ће бити познат комплетан састав владе, рекао је потпредсједник СНС-а Небојша Стефановић након сједнице Главног одбора странке.

Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић у одлазећој влади је од септембра 2013. био на функцији првог потпредсједника Владе Србије, задуженог за одбрану, безбједност и борбу против корупције и криминала. У истом периоду је обављао и дужност генералног секретара Националног савјета за безбједност.

Претходно је, од јула 2012. до реконструкције владе, био министар одбране и потпредсједник Владе за одбрану, безбједност и борбу против корупције и криминала.

Вучић је рођен у Београду 5. марта 1970. године. Током студија био је стипендиста Фондације за развој научног подмлатка, а извјесно вријеме у младости, живио је у Великој Британији. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду.

Зорана Михајловић водиће Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре. Потпредсједница је СНС-а, а у претходном мандату је водила ресор енергетике. Докторирала је на Економском факултету Универзитета у Београду на тему енергетике.

Министарство унутрашњих послова водиће Небојша Стефановић, који је предсједавао Народноj скупштини од 2012. Докторирао је на Мегатренд универзитету у области економије.

На челу Министарства одбране биће Братислав Гашић. Био је посланик до августа 2012, када се опредјелио за функцију градоначелника Крушевца. Потпредсједник је СНС-а. Дипломирао је на Економском факултету у Нишу.

Из Ургентног центра Златибор Лончар премјестиће се на позицију министра здравља. Лончар је начелник Интензивне неге на одељењу Хирургије и тренутно завршава докторску дисертацију.

На челу Министарства финансија остаће Лазар Крстић. Био је министар финансија у влади Ивице Дачића као нестраначка личност. Дипломирао је на Јејлу и радио у консултантској фирми "Мекинси".

Експерт из Свјетске банке Душан Вујовић постаће први човјек српске привреде – осим што има искуства у реформама у централној и источној Европи, Вујовић је и професор Факултета за економију, финансије и администрацију, а ангажован је и на Харварду.

Министарство правде повјерено је Николи Селаковићу који је потпредсједник СНС-а, а и у претходном саставу владе водио је Министарство правде. Завршио је основне и магистарске студије на Правном факултету у Београду, а потом уписао и докторске.

Први пут у улози министарке за државну управу и локалну самоуправу видјећемо Кори Удовички, некада савјетницу у Министарству финансија, министарку рударства и енергетике и гувернерку Народне банке. Удовички је радила и у ММФ-у и Уједињеним нацијама.

Јадранка Јоксимовић, која је предложена за министра без портфеља задуженог за евроинтеграције, члан је Предсједништва СНС-а. Дипломирала је међународне односе на Факултету политичких наука.

Како је рекао Стефановић, Александар Вулин и Расим Љајић ће такође бити у влади, а сутра ће коначно бити саопштен комплетан састав кабинета у Немањиној.

Стефановић је навео да постоје још неке дилеме које имају везе са неким персоналним рјешењима о којима ће сутра бити завршене консултације.

Истакао је и да је договорено да кандидат за министра енергетике буде из СПС-а, али није могао да прецизира када ће бити потписани коалициони споразуми са социјалистима и Савезом војвођанских Мађара.

Потпредсједник СНС-а је поручио да ће сви министри бити стално на провјери, да неће бити незамењивих, и да је Главни одбор подржао Вучића у намјери да спроведе одлучне реформе да би грађани живели боље.

То ће уједно бити и основни циљеви владе, закључио је Стефановић.0 КОМЕНТАРА

  1. Министарство унутрашњих послова водиће Небојша Стефановић, који је предсједавао Народноj скупштини од 2012. Докторирао је на Мегатренд универзитету у области економије.
    Хахахахаха, отвори се црна земљо, прво радно мјесто предсједник Скупштине, друго радно мјесто, министар полиције, исто ко свој идол, прво министар агитпропа, па ППВ.
    На челу Министарства одбране биће Братислав Гашић. Био је посланик до августа 2012, када се опредјелио за функцију градоначелника Крушевца. Потпредсједник је СНС-а. Дипломирао је на Економском факултету у Нишу.
    Вјерујем да је овај, пошто је ипак дипломирао на јавном универзитету бар мало већи стручњак за одбрану, него што је мегатрендовац стручан за милицију, кад на то додамо кафе кухарицу из Велике Србије на челу евроинтеграција……можемо само позвати неког, да каже „лаку ноћ Србијо“.

  2. Људи, шта је ово, ја очекивао до сад, бар, пар десетина коментара, салве похвала од стране оних који очекују подршку од свемогућег Алека, кад оно прц, ништа. Ееее моји СДС-овци, не може се тако у Јевропу, министри можда јесу мегатрендовци и кафе куварице, али заслужују хорску подршку и захвалност, јбт-е, они били у Станишићима, а ви спавате до подне.

  3. Ааааааа, не могу да вјерујем, у Скупштини Србије атмосфера као у Пјонгјангу, изабран је непогрешиви, а нико од оних, који своју будућност у РС, виде у везању пупчане врпце за екс Гебелса без дана радног стажа, ни да честита. Они који су данас гласали против Владе остаће свијетлим словима уписани у српску историју, као посљедњи који су покушали спасити Србију колапса и коначне разградње. Надам се само да неће завршити ко Кимов тетак.