Напредак у откивању мистерија универзума

Научници европског истраживачког центра ЦЕРН саопштили су данас да су извршили судар снопова честица рекордне снаге, што је пресудно за напредак њиховог програма за откривање мистерија универзума. Нова фаза експеримента обављена је рано јутрос, када су у Велики сударач честица Хадрон (ЛХЦ) убачени за шест процената гушћи зраци него приликом постављања претходног рекорда у америчкој […]

субота, април 23, 2011 / 08:52

Научници европског истраживачког центра ЦЕРН саопштили су данас да су извршили судар снопова честица рекордне снаге, што је пресудно за напредак њиховог програма за откривање мистерија универзума.

Нова фаза експеримента обављена је рано јутрос, када су у Велики сударач честица Хадрон (ЛХЦ) убачени за шест процената гушћи зраци него приликом постављања претходног рекорда у америчкој лабораторији Фермилаб прошле године.

Сваки судар у Хадроновом тунелу дужине 27 километара на швајцарско-француској граници ствара симулацију Великог праска, односно тренутка у којем је прије 13,7 милијарди година настао свемир.

Сударом гушћих снопова честица настаје више материјала који научници могу да анализирају.

"Интензитет зрака је кључ за успјех ЛХЦ-а, па је ово веома важан корак. Већи интензитет значи више података, а више података значи већи потенцијал за открића. Влада опипљиво осјећање да смо на прагу новог открића", изјавио је Серђо Бертолучи, директор истраживања у ЦЕРН-у.

Портпарол ЦЕРН-а изјавио је да је у посљедињх седам дана сакупљено више података него у претходних девет мјесеци и да су добијене информације похрањене на неколико хиљада компјутерских дискова.

ЛХЦ је највећа експериментална машина у историји, а његова градња коштала је 10 милијарди долара. Извођење експеримената у овом постројењу почело је крајем марта 2010. године.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *