Направљена крв од људске коже

Научници са универзитета "МекМастер" успјели су да створе људску крв од ћелија коже одраслог човјека! Тако би недостатак крви за трансфузију особама које се морају подвргнути операцији, које се лијече од рака или неке крвне болести, као што је анемија, ускоро могао постати прошлост! Клинички експерименти могли би започети већ 2012. године. Мик Батиа, научни […]

понедељак, новембар 8, 2010 / 19:16

Научници са универзитета "МекМастер" успјели су да створе људску крв од ћелија коже одраслог човјека!

Тако би недостатак крви за трансфузију особама које се морају подвргнути операцији, које се лијече од рака или неке крвне болести, као што је анемија, ускоро могао постати прошлост!

Клинички експерименти могли би започети већ 2012. године. Мик Батиа, научни директор Истраживачког института за рак и матичне ћелије, и његов тим показали су да је ријеч о директном претварању ћелија – једних у друге, без међуфазе.

Како преноси "Сајенс дејли", научници су показали да, у случају људске коже, процес заиста дјелује.

"Знамо како функционише и вјерујемо да процес можемо побољшати," каже Батиа и наводи да научници сада крећу са покушајима стварања осталих људских ћелија, те да већ имају охрабрујуће резултате.

Откриће је успјешно поновљено неколико пута током протекле двије године, уз кориштење коже и младих и старих особа, како би се доказало да процес дјелује на свима.

"Током 30 година каријере, као специјалиста за крв, видио сам многе особе са раком којима је живот спашен пресађивањем коштане сржи. Такође, видио сам и многе породице које нису биле те среће – крвни сродник понекад није био одговарајући донор за обољелог и лијечење је било спријечено због обичне неподударности. Откриће доктора Батие омогућило би толико потребну помоћ управо тим особама" – истиче Џон Келтон, хематолог и декан на универзитету "МекМастер".

Овај успјех важан је и због чињенице да се директним претварањем заобилазе многи безбједносни проблеми код стварања крвних ћелија, те да се повећава ефикасност при производњи и, што је можда најважније, могуће је створити крвну ћелију која је идентична оној код одраслог човјека, а не само облик који се налази у фетусу.Оставите одговор