Наполитано: Берлусконијева казна је дефинитивна

Предсједник Италије Ђорђо Наполитано је искључио могућност било какве измијене пресуде за утају пореза бившем премијеру Силвију Берлусконију, и упутио строго упозорење Берлусконијевој партији да не покушава да обори владу због тога. Наполитано је истакао да закон мора ићи својим током, распршивши наду Берлусконијевој партији Народ слободе да би предсједник државе могао да нађе начина […]

среда, 14 августа, 2013 / 09:04

Предсједник Италије Ђорђо Наполитано је искључио могућност било какве измијене пресуде за утају пореза бившем премијеру Силвију Берлусконију, и упутио строго упозорење Берлусконијевој партији да не покушава да обори владу због тога.

Наполитано је истакао да закон мора ићи својим током, распршивши наду Берлусконијевој партији Народ слободе да би предсједник државе могао да нађе начина да се Берлусконију дозволи да води странку упркос затворској казни, пренијела је агенција Ројтерс.

Неколико водећих чланова Народа слободе притискало је Наполитана да нађе излаз из те ситуације, међутим, Наполитано је рекао да се пресуда мора поштовати.

Италијански предсједник је упозорио Берлусконијеву партију да не прави никакве „фаталне” кризе у крхкој коалиционој влади Енрикеа Лете, у тренутку када је Италија суочена са највећом послијератном рецесијом.

Наполитано је нагласио да Берлускони због година највјероватније неће ићи у затвор, већ ће одслужити казну у кућном притвору или ће обављати друштвено користан рад.

Предсједник Италије није у потпуности искључио помиловање 76. годишњег милионера, али је истакао да би то могао да уради у веома ограниченим околностима као и да није добио званичан захтјев Берлусконија који је неопходан прије него што уопште узме то у разматрање.

Врховни суд је овог мјесеца потврдио Берлусконију четворогодишњу затворску казну због утаје пореза, која је потом преиначена у једногодишњу.