Напокон: Пали борци ВРС добијају споменик у Бањој Луци

Почетак прве фазе изградње централног спомен-обиљежја погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске од 1991. до 1996. године у Бањој Луци предвиђен је ове године, рекао је Срни помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић. Милуновић је рекао да би прва фаза обухватила грађевинске радове са основним инсталацијским радовима и да је […]

петак, 17 јануара, 2014 / 16:28

Почетак прве фазе изградње централног спомен-обиљежја погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске од 1991. до 1996. године у Бањој Луци предвиђен је ове године, рекао је Срни помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Милуновић је рекао да би прва фаза обухватила грађевинске радове са основним инсталацијским радовима и да је вриједност радова процијењена на 7.534.800 КМ.

"Друга фаза обухватила би све остале радове до пуне функционалности објекта, а износила би 8.102.502 КМ", рекао је Милуновић и додао да ће Министарство размотрити могућност дораде пројекта како би била омогућена фазна изградња.

Према Милуновићевим ријечима, предрачунска вриједност изградње централног споменика износи 16.685.070 КМ.

"На тражење Министарства и Административне службе града Бањалука, Архитектонско-грађевински факултет процијенио је, у складу са динамичким планом, могућност фазне реализације, као и финансијску вриједност сваке фазе изградње централног споменика", истакао је Милуновић.

Он је навео да ће након рјешавања имовинско правних односа, крајем 2013. године, на дијелу спорног земљишта гдје је планирана изградња централног споменика, у наредном периоду бити потребно покренути процедуру издавања грађевинске дозволе, за што ће бити потребно обезбиједити 318.730 КМ.

"Влада Републике Српске до сада је у припрему за изградњу централног спомен-обиљежја погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата од провођења конкурса до припреме документације уложила 384.460 КМ", рекао је Милуновић.

Он је истакао да ниједна невладина организација или јавна установа до сада није поднијела захтјев за промјену идејног рјешења, као ни мјеста изградње овог спомен-комплекса.

Планирано је да централно спомен-обиљежје погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске од 1991. до 1996. године у Бањалуци буде изграђено на платоу између Булевара цара Душана, улица краља Петра Првог Карађорђевића, Теодора Колокотрониса и Здравка Челара.0 КОМЕНТАРА

 1. risovivrbasa, 17.01.2014. 17:18:43 koga sramota, tebe možda i ostalih trolova SNSD-a ulijepljenih govnima od silnog uvlačenja u Dodigov čmar? Vas bi trebalo usranom motkom tući. Kako tebe nije sramota da u svoja usrana plaćenička usta stavljaš uspomenu na poginule srpske borce. Nisi ti nikakav ris, ti si stidna uš. Svjestan sam da bi me administrator mogao kazniti, ali ovaj gad me stvarno iznervirao, bilo bi i meni lakše da se mogu potući sa njim, a ne ovo pisati.

 2. Ne volim da odgovaram na provokacije ali ovo je prevrsilo svaku mjeru! U mom selu 5 korpus je 1995 napravio pokolj i na najmonstruoznije nacine ubio 10 mjestana, mojih komsija, mahom starijih osoba, a selo do temelja spalio! Mi smo uspjeli pobjeci sat vremena prije njihovog upada u selo! Da smo ostali danas sigurno ne bi bili medju zivima! i ti se sad nasao da mi pricas o ratu a ja sam ga prozivio i dan danas imam posljedice od svega toga sto sam vidio! Samo da napomenem da do danas niko nije odgovarao za te zlocine! Nisam ni u jednoj stranci.. za mene su Dodik i Bosic isti..njih nije briga za mene zasto bi mene bilo briga za njih! Jedino gdje vidim sansu za sve nas to su mladi i obrazovani ljudi! Zivjela Republika Srpska!

 3. Borci RS su pored ostalog zasluzili da njihova djeca imaju buducnost u RS-u…

  Srpska se na berzi zadužuju za još 25 miliona KM

  jan 17. 2014. 13:51 Objavljeno u FINANSIJE, NAJAVE DOGAĐAJA

  trezorski zapisiBANJALUKA, Šesnaesta aukcija trezorskih zapisa Republike Srpske u planiranom iznosu od 25 miliona KM biće održana putem Banjalučke berze 27. januara, navedeno je u pozivu za učešće na aukciji.

  Nominalna vrijednost trezorskog zapisa je 10.000 KM, a rok dospijeća godinu dana.

  Srpska emituje ove kratkoročne dužničke hartije od vrijednosti s ciljem obezbjeđenja sredstava za finansiranje budžeta. Srna

 4. При крају мандата власт би требала да завршава до тада обећане послове, а не да започиње нове.
  Да су рецимо завршили Аеродром у Требињу, а сада обећавају и велелепни споменик борцима, па да им се и поверује.Овако
  :P:P:P

  Ова власт, и бањалучка власт тај споменик никада неће изградити, јер они не гаје никакве симпатије према овој популацији.
  Они су поцепали и подијелили комплетно друштво па и борце. На своје и нечије друге.
  Остаће запамћени као сејачи поновног раздора међу српским народом.
  Имају они споменик преко пута хотела „Босна“.