Наплаћени нето порези мањи за 2,3 одсто

У првих десет мјесеци у БиХ остварен је једнак бруто износ наплате индиректних пореза у односу на исти период прошле године, док су наплаћени нето порези за овај период за 2,3 одсто мањи, изјавио је члан Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ Анте Крајина. Крајина је након сједнице Управног одбора рекао да су приходи […]

среда, 20 новембра, 2013 / 20:20

У првих десет мјесеци у БиХ остварен је једнак бруто износ наплате индиректних пореза у односу на исти период прошле године, док су наплаћени нето порези за овај период за 2,3 одсто мањи, изјавио је члан Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ Анте Крајина.

Крајина је након сједнице Управног одбора рекао да су приходи на овом нивоу због пораста поврата ПДВ-а и због примјене Споразума о стабилизацији и придруживању и смањења царина.

Он је додао да је Управни одбор донио и Одлуку о количинама дизел горива на које се не плаћа путарина за наредну годину, којим се ове обавезе ослобађају жељезнице и рудници.

Директор Управе Миро Џакула очекује да ће се ова година завршити са већим бруто приходима него претходне године.

Он је изразио забринутост трендом смањења увоза у БиХ и смањења финалне потрошње, док се нето приходи смањују због пораста поврата ПДВ-а усљед повећања извоза.

Џакула је указао и на смањење прихода од 100 милиона КМ због примјене Споразума о стабилизацији и придруживању, али је истакао да Управа настоји задржати приходе на прошлогодишњем нивоу.

Говорећи о реализацији препорука техничке мисије ММФ-а, Џакула је рекао да је Управа већ реализовала све што је ова финансијска институција поставила као задатак

„Реализовали смо додатних 30 милиона КМ путем принудне наплате, формирамо јединице у складу са систематизацијом, повећавамо број запослених у сектору за порезе, односно инспекцијском надзору и примјењујемо пословну стратегију управе за период 2012-2014 година“, рекао је Џакула.

Он је додао да ће до краја године Управа бити спремна да објави листу пореских дужника, чим се у „Службеном гласнику“ објаве измјене и допуне Закона о поступку индиректног опорезивања.

На основу иницијативе Министарства спољне трговине и економских односа да се одређеним нискоакумулативним гранама индустрије у вези са ЛОН пословима омогући јемство наплате пореза путем мјенице, Управни одбор је заузео став да постојећи Закон о царинској политици даје ту могућност, с тим да ће Управа оцјењивати у којим условима је то допустиво.

Најкасније до половине наредног мјесеца усагласиће се и утврђивање царинске тарифе за наредну годину.Оставите одговор