Напад на Иран могућ почетком јесени

Могући израелски напад на Иран поново је данас на насловним странама локалне штампе, дан након што је министар одбране Ехуд Барак рекао да би то требало хитно урадити. Високотиражни дневник Једиот ахаронот пише под насловом „Нетањаху и Барак одлучни да на јесен нападну Иран“. Ако израелски премијер Бењамин Нетањаху и амерички председник Барак Обама донесу […]

субота, 11 августа, 2012 / 20:53

Могући израелски напад на Иран поново је данас на насловним странама локалне штампе, дан након што је министар одбране Ехуд Барак рекао да би то требало хитно урадити. Високотиражни дневник Једиот ахаронот пише под насловом „Нетањаху и Барак одлучни да на јесен нападну Иран“.

Ако израелски премијер Бењамин Нетањаху и амерички председник Барак Обама донесу одлуку, напад би, како пише лист, уследио почетком јесени иако се у новембру одржавају председнички избори у САД. Дневник Харец преноси једног званичника који сматра да је Израел у већој опасности него уочи рата 1967. године, мислећи на арапско-израелски рат који је трајао од 5. до 10. јуна.

„Нож под нашим грлом је сада оштрији него пре Шестодневног рата“, рекао је тај званичник који је затражио анонимност. Лист Марив на насловној страни објављује резултате анкете према којој 37 одсто Израелаца мисли да би Иран опремљен нуклеарним оружјем могао да доведе до „другог холокауста“.

Истог су мишљења и Нетањаху, који је рекао да оружје за масовно уништење у рукама „иранских ајатолаха“ може да доведе до „геноцида“, и председник Шимон Перес који такође сматра да његов ирански колега Махмуд Ахмадинеџад „прети новом шоахом“, односно холокаустом.

Израел сматра да ће његово постојање бити угрожено ако Иран произведе нуклеарну бомбу. Иран, међутим, негира да је његов нуклеарни програм у војне сврхе за шта га Запад оптужује. Како се приближавају председнички избори у САД, та земља је све више за пооштравање санкција Ирану, а последње посете америчких званичника Израелу указују да Вашингтон настоји да одврати ту земљу од напада на Иран. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *