Нанолука прва под крилима двоглавог орла: Специјално, паралелно и научно

Бањалучки тим "Нанолука" са истоименом иновацијом побједник је овогодишњег Такмичења за најбољу технолошку иновацију у Републици Српској у организацији Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије.

петак, 11 децембра, 2020 / 22:42

Такмичење које је одржано по 14. пут резултат је Меморандума о сарадњи два министарства и Споразума о специјалним паралелним везама Републике Српске и Србије и представља најдугорочнију заједничку активност двије владе.

Овогодишњи наградни фонд Такмичења за најбољу технолошку иновацију износи 50.000 КМ. Побједничкој екипи "Нанолука" припало је 15.000 КМ, другопласираној екипи "Хербалисти" из Бањалуке 10.000 КМ, трећем мјесту екипи "Ергон" из Добоја осам хиљада КМ, а четвртопласираном тиму "Бетон" из Градишке пет хиљада КМ.

Екипа "Тример" из Градишке добила је четири хиљаде КМ заузевши пето мјесто, док је три хиљаде КМ припало екипи "Неоаналитика" из Бањалуке на шестом мјесту.

Представник побједничке екипе Александар Пајкановић је рекао да је иновација у вези са посебним училом које је стриктно намијењено за квалитетнији начин предавања из области аналогне електронике.

-Осмислили смо ефикасан начин да студентима, средњошколцима, али и осталима које то интересује, практичним примјерима омогућимо да без великих улагања, код своје куће, начине први корак и квалитетно практично науче основе електронике – изјавио је Пајкановић.

Побједничка иновација се састоји од четири штампане плоче од којих свака служи као практичан примјер по једног од четири најважнија концепта електронике – наноплоче.

Друго мјесто на такмичењу освојила је иновација "Капсуле од лиофилизираног сријемуша за одрасле и дјецу" тима Хербалисти која, између осталог, помаже код превенције настанка кардиоваскуларних обољења, високог крвног притиска и холестерола. Трећепласирана иновација "Аутораф" представља новину јер нуди потпуну дигитилазицију старог начина вођења ауто сервиса, куповине и продаје ауто дијелова, те начин промовисања дистрибутера и продаваца ауто дијелова. Иновација ,,Решеткасти поклопац за цестовне сливнике од иновативног бетона" која је прилагођена специјално за производњу решеткастих поклопаца за цестовне сливнике освојила је четврто мјесто, док је пето мјесто – иновација "Лопатица за чишћење снијега помоћу тримера за траву" направљена тако да се као наставак ставља на мануелни тример. Шестопласирана иновација "Систем за испитивање тржишта и јавног мњења" представља софтвер намијењен истраживању тржишта и испитивању јавног мњења који побољшава пословање бизнисима на тржишту Југоисточне Европе.

Предсједник жирија такмичења и директор Иновационог центра Драго Гверић подсјетио је да је такмичење почело у марту и да је од 16 пријављених тимова, након обављених обука и рецензија, у финалу остало шест најквалитетнијих екипа.

-Циљ овог такмичења је да промовише иновације и технолошка достигнућа која могу да се повежу с привредом и да на тај начин подстакну иноваторе да своје идеје развију у успјешне пословне моделе. Данас воде успјешне бизнисе засноване на иновативном производу управо чланови неких од тимова који су до сада прошли обуку и учествовали у овом такмичењу – рекао је Гверић.

Кроз Такмичење за најбољу технолошку иновацију за 13 година прошла су укупно 303 тима у категоријама иновативних идеја, реализованих иновација и потенцијала и награђено укупно 108 тимова у вриједности од 465.000 КМ.