Налазишта гаса можда спас за Грчку?

Природни гас у водама Грчке могао би драматично да измијени судбину те земље, ако се као тачне покажу почетне процјене да су нова налазишта гаса вриједна 600 милијарди долара, наводи се у истраживању предоченом грчком премијеру Антонису Самарасу, у које је Ројтерс имао увид. У истраживању, заснованом на постојећим научним подацима, наводи се да геолошке […]

петак, октобар 5, 2012 / 22:57

Природни гас у водама Грчке могао би драматично да измијени судбину те земље, ако се као тачне покажу почетне процјене да су нова налазишта гаса вриједна 600 милијарди долара, наводи се у истраживању предоченом грчком премијеру Антонису Самарасу, у које је Ројтерс имао увид.

У истраживању, заснованом на постојећим научним подацима, наводи се да геолошке сличности указују на то да би резерве гаса у водама Крита могле да одговарају онима у богатом налазишту Левијатан у водама Израела и Кипра, преноси Ројтерс.

Стратешки важне резерве гаса у грчким водама јужно од Крита процјењују се на 3,5 билиона кубних метара, што је довољно да се покрије тражња у ЕУ на шест година, и једнако резервама нафте од око 1,5 милијарди барела.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *