Након ТикТока и Алибаба на мети Американаца

Сједињене Америчке Државе до сада су циљале на неке од највећих кинеских технолошких компанија, од Хуавеја и ТикТока компаније БитеДенс, до Тенсентовог ВиЧета.

петак, 14 августа, 2020 / 00:50

Нова мета америчког лидера могла би бити Алибаба, један од највећих свјетских малопродајних и интернет конгломерата.

Акције усмјерене против кинеских компанија обиљежиле су администрацију Доналда Трумпа који присиљава глобалне играче да бирају између Кине и САД, а услед растуће технолошке моћи Пекинга, пише ЦНН.

"Геополитика тренутно пролази кроз историјску трансформацију”, рекао је Алекс Капри, истраживач у фондацији Хајнрих и предавач на Националном универзитету у Сингапуру.

Он додаје да званичници Вашингтона износе све више оптужби против кинеских технолошких компанија у нади да повуку кориснике на своју страну и буду лидери технолошке индустрије.

За разлику од БитДенса или Хуавеја, који су под америчким санкцијама, Алибаба није имао пуно успјеха у ширењу на западно тржиште. Међутим, сама чињеница да се ради о државном технолошком гиганту у Кини довољан је разлог да буде нова мета Вашингтона, сматра Капри.

Алибаба још увијек није прошао кроз сличне пријетње и санкције које је Трамп наметнуо другим кинеских техно компанијама. Амерички државни секретар Мајк Помпео прошле недеље провјерио је Алибабу када је позвао америчке компаније да уклоне "непоуздану” технологију кинеског власништва из својих дигиталних мрежа.

Подсјетимо да се према недавним извјештајима вриједност Алибабе процјењује на око 750 милијарди долара, што ову компанију чини финансијски вриједнијом и од Фејсбука.