Након Тачија, и Хоти отказао пут у Вашингтон

Након тзв. косовског предсједника Хашима Тачија, кога, како је саопштено, Специјално тужилаштво сумњичи за ратне злочине и злочине против човјечности, ни тзв. косовски премијер Авдулах Хоти неће отићи на састанак у Вашингтон.

четвртак, 25 јуна, 2020 / 09:55

"Због новонастале ситуације у Приштини као резултат предавања оптужнице од Специјализованог тужилаштва, морам да се вратим у своју земљу и постарам се о свему. Обавијестио сам Гренела да не могу да присуствујем састанку заказаном за 27. јун у Бијелој кући", написао је Хоти на свом Твитер профилу, а преноси портал КоССев.

Јавност је у сриједу уздрмала вијест о томе да је специјални тужилац Џек Смит предао суду у Хагу оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других лица због, мучења, убијања и пребијања више од 100 људи.

Оптужница је објелодањена прије потврде судије због тога што је, према правилима суда, то могуће уколико тужилац сматра потребним у циљу истраге или кривичног гоњења.

Како је наведено у саопштењу, Тачи и Весељи ометали су рад тужилаштва и спроводили тајну кампању за укидање Закона о Специјализованим вијећима.

Убрзо након саопштења Тужилаштва, огласио се домаћин састанка у Вашингтону, специјални изасланик предсједника Трампа за "мировне преговоре између Србије и Косова" са информацијом да је Тачи отказао пут у Вашингтон, али да се радује састанку између Вучића и Хотија.

Стејт департмент је саопштио у четвртак да САД вјерују да је подношење предлога оптужнице за ратне злочине против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других лица, које је објавила канцеларија независног Специјализованог тужилаштва – корак напријед ка правди и процесу помирења на Западном Балкану.Оставите одговор