Након Шпирићу, и Пандуревићка пише отворено Петру Ђокићу

Господине министре, из Ваше јучершње изјаве да "нисам слушала шта сте говорили у вези са Законом о јавним набавкама", те да нисте тврдили да је проблем у Закону него у његовој примјени, прије свега желим да Вас упутим да сами послушате и прочитате шта сте казали 17 јула у Гацку.

понедељак, 23 јула, 2018 / 12:29

Пише: Александра Пандуревић, потпредсједник СДС

Цитираћу Вам дио вијести СРНЕ и РТРС:

"Ђокић је истакао да, налажући одређене процедуре, Закон о јавним набавкама БиХ не штити јавни интерес и његовом примјеном су ово, али и нека друга предузећа оштећена, због чега је неопходно да се "озбиљно претресе" и донесу практична и боља рјешења која би била у интересу предузећа."

Није спорно министре да Закон о јавним набавкама није најсрећнији и да га је потребно мијењати и поправљати. Оно што је спорно јесте да Ви кријете истину, а то је да су проблеми у ‘РиТЕ Гацко’ настали због свјесног кршења одредаба Закона како би посао отклањања јаловине био додијељен фаворизованој, СНСД-у блиској и кумовској фирми ‘Термоградинг’.

Дакле, министре, овај пут није проблем у Закону него у његовом свјесном кршењу. Умјесто што демантујете сами себе, уколико нисте упетљани у ове незаконитости, очекивала сам да одговорите на сљедећа питања:

1 Да ли Вам је познато да је у отвореном поступку јавне набавке, расписаном 20 јула 2017 године, објављена тендерска документација са три незаконита услова којим се фаворизује један понуђач (кумовски ‘Термоградинг’) и да је Канцеларија за жалбе због тих криминалних услова поништила набавку?

2 Да ли Вам је познато да је 25 августа 2017 године поново покренут отворени поступак јавне набавке са идентичним незаконитим условима због којих је претходни поступак поништен? Да ли сте питали одговорне у ‘РиТЕ Гацко’ зашто су то учинили, зашто су поновили незаконите услове?

3 Да ли Вам је познато да је ‘РиТЕ Гацко’, 29 децембра 2017 (пред Нову годину да прође незапажено) закључила уговор са ‘Термоградингом’ и ‘Терекс-инжењерингом’, директном погодбом, без објављивања обавјештења, или, поједностављено, у четири ока? Да ли Вам је познато да у законском року нису објавили обавјештење о склопљеном уговору, нити су навели ријеч образложења за "непредвиђене околности"?

4 Да ли Вас је менаџмент ‘РиТЕ Гацко’ обавијестио да је пред Привредним судом у Требињу покренут спор против ‘РиТЕ Гацко’ са одштетним захтјевом од 5,8 милиона КМ на име изгубљене добити, а све због незаконитих тендерских услова?

5 Да ли Вам је познато да се идентични послови уклањања јаловине у другим рудницима у Републици Српској, на тежем и захтјевнијем терену, плаћају три милиона КМ мање?

6 Ко ће бити крив за огромну штету (мјесечно више од 11 милиона КМ) уколико ‘РиТЕ Гацко’ стане са радом јер су залихе угља на измаку? Хоће ли штету надокнадити кумови?

На крају, уколико Вам све ово до сада није било познато, министре Ђокићу, шта ћете учинити сада када Вам је познато? Хоћете ли покренути питање одговорности (и оне кривичне) руководства ‘РиТЕ Гацко’ или је то много очекивати од човјека који је промијенио Правилник о концесионој накнади како би Република Српска као Деда Мраз поклонила Вуку Хамовићу 100 милиона КМ?

(Фронтал.СРБ преноси ово писмо у оригиналу и цјелости, са све изостанком тачака на редним бројевима и датумима)2 КОМЕНТАРА