Након пет мртвих глава, Трамп осудио насиље и најавио нову власт 20. јануара

Предсједник САД Доналд Трамп, чини се, коначно је прихватио пораз на новембарским изборима. Такође, осудио је насиље демонстраната и упад у Капитол.

петак, 8 јануара, 2021 / 14:49

Наиме, у видеу објављеном синоћ Трамп је први пут изјавио да неће бити предсједник у другом мандату и да је процес транзиције власти у току.

"Нова администрација ће бити именована 20. јануара", рекао је он и додао да је његов фокус сада "мирна транзиција власти".

Ипак, Трамп је успио да избјегне да директно призна пораз као и да помене име будућег предсједника Америке Џоа Бајдена.

Истовремено је осудио и јучерашње немире око и у згради Конгреса када су његове присталице изазвале хаос који је оставио много повријеђених, најмање четворо мртвих и подигао тензије у читавој Америци до границе пуцања.

"Као и сви Американци бијесан сам због насиља, безакоња и хаоса", рекао је он и додао да "Америка јесте и увек мора бити нација реда и закона".

"Демонстрантима који су упали у Капитол – оскрнавили сте сједиште америчке демократије. Онима који су учествовали у насиљу и рушењу – ви не представљате нашу земљу. Онима који су прекршили закон – платићете", поручио је.

Трамп је додао и да је земља "прошла кроз напете изборе и да су емоције узавреле", као и да је циљ његове кампање био да заштити интегритет гласања и да се бори за одбрану америчке демократије.

Уз поруку да сматра да је неопходно промијенити изборне процедуре и подсећајући на пандемију која је однијела огроман број жртава у Америци, имао је и финалну поруку за своје гласаче.

"Мојим дивним симпатизерима. Знам да сте разочарани, али желим да знате да наше невјероватно путовање тек почиње", закључио је.

Биланс – пет мртвих

Преминуо је полицајац Брајан Д. Сикник који је повријеђен током насилног уласка присталица америчког предсједника Доналда Трампа у Конгрес. Он је пета жртва оног што се дешавало у сриједу, 6. јануара, испред зграде законодавне власти Сједињених Америчких Држава и унутар ње.

Из полиције су саопштили да је њихов колега преминуо јуче у 21:30 сати због, како су навели, повреда које је задобио вршећи своју дужност. Истрага његове смрти је већ почела.

"Полицајац Сикник је радио током протеста и том приликом је повријеђен. По повратку на своје одјељење пао је на под. Пребачен је у болницу гдје је преминуо због задобијених повреда", наведено је у полицијском саопштењу.

Сикник је од 2008. године ангажован као полицајац у Конгресу и углавном је дјеловао у одјељењу за "први одговор".Оставите одговор